· · Komentari: 0
ŽIVOTINJSKI SVET

Ovo su NAJPOPULARNIJE rase mačaka koje su osvojile planetu

Prema podacima raznih felinoloških organizacija, u svetu postoji oko 200 rasa i hibrida domaćih mačaka, a selekcija ne miruje i odgajivači redovno javnosti predstavljaju životinje novog neobičnog izgleda

1679350411_1638868734_shutterstock_1834094695.jpg
Foto: Shutterstock

Maine Coon

Ovi divovi mačjeg sveta pojavili su se u našoj zemlji ne tako davno, ali su brzo stekli divlju popularnost zbog dobre prirode, veličine (ko ne želi da ima svog „tigra“ u stanu!), neobično veličanstvenog „čoveka“ izraz velike njuške, povećana pahuljastost i "risove" rese na ušima. I stanovnici prigradskih područja - takođe za odlične lovačke kvalitete.

Pročitajte još: DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Naravno, birajući takvog kućnog ljubimca, morate razumeti za šta idete. Zamislite samo – veliki primerci mejn kuna dostižu „dužinu” veću od 110-120 cm, ako se meri od vrha nosa do vrha repa, a mogu da teže i više od 10-12 kilograma!

Ova rasa je američka i nije tako "mlada" - uzgajana je sredinom 19. veka. Maine Coons sazrevaju kasnije od drugih mačaka i, vizuelno predstavljajući već veliku životinju, u ponašanju do 3-5 godina ostaju smešni i nezgodni "tinejdžeri". Rasa dozvoljava mnoge varijacije boje dlake i očiju. One su uglavnom zdrave i izdržljive mačke, ali zbog svoje posebno velike veličine mogu imati problema sa srcem i zglobovima udova.

Škotski klopouhi

Izgled ove mačke je prilično neobičan - zbog kratkih ušiju koje su snažno povijene napred i dole na okrugloj glavi sa široko razmaknutim velikim očima, njen "portret" veoma podseća na sovu. Svi škotski mačići sa preklopnim ušima su rođeni sa ravnim ušima.

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Rasa je stara nekoliko decenija. Ovo su kompaktne jake životinje sa kratkim vratom i kratkim nogama, sa gustom mekom kratkom "plišanom" kosom. Postoji i dugodlaka sorta škotskih mačaka - Highlands. Paleta boja je veoma raznolika - od sive, bele i crvene do raznih varijacija mrlja i pruga.

Škotski foldovi su dobroćudne, prijateljske, mirne, veoma ljubazne mačke. Uz nedostatak pažnje, mogu pasti u pravu depresiju. Razigrani su, pametni, vole aktivnosti na otvorenom, dobro se slažu sa drugim životinjama sa kojima se drže zajedno.

Zanimljivost „Škota” je njihova ljubav prema sedećoj „gofer pozi”, u kojoj mogu dugo da gledaju nešto zanimljivo. Što se tiče ozbiljnih bolesti, ova rasa može imati policističnu bolest bubrega i bolesti zglobova.

Persijske mačke

"Persijanci", sa svojom smešnom prnjavom kratkom njuškom i svilenkasto dugom dlakom, jedna su od najstarijih i još uvek najpopularnijih rasa na svetu.

NJegovi predstavnici, iako prilično hiroviti, su flegmatični, mirni i miroljubivi. Ako im se nešto ne dopada, radije bi vas ostavili u drugu sobu nego ušli u otvoreni sukob. Ove mačke zaista vole da leže na kauču, ali ako se sprijateljite sa kućnim ljubimcem, on može biti jednako razigran i ništa manje vezan za vas od mačaka drugih rasa.

Pročitajte još: Pet stvari koje mačke najviše vole: Dremka na prvom mestu

Persijske mačke imaju više od 100 varijanti boja - kako jednobojnih, tako i različitog stepena "raznobojnosti". Takođe, njihove okrugle, širom otvorene oči mogu biti višebojne.

Među "profilnim" bolestima kod Persijanaca, zbog posebnosti genetike i eksterijera, nalaze se problemi sa očima, sa respiratornim, kao i sa mokraćnim sistemom. I, naravno, za njihovu finu svilenkastu dlaku sa gustom, veoma mekom podlakom koja ima tendenciju da se zamrsi, potrebna je veoma temeljna redovna nega.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.