Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РЕШАВАЊЕ ДИЛЕМЕ

Пас може остати сам кући током радног времена, али да ли су МАЧКЕ још једноставније?

Уколико имате дилему да ли да усвојите пса или мачку, можда ће вам ови савети помоћи

1676327449_shutterstock_266506715.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

За разлику од паса, које не би требало остављати саме код куће осам до десет сати узастопно, чини се да већина мачака у затвореном пролази сасвим добро све док њихови власници раде цео дан.

Недостатак је што мачке остављене саме код куће углавном спавају цео дан. Поред тога, власници, који су забринути да ће мачка гладовати, грешком им остављају велику количину хране. Они мисле да је чинија хране без дна најбољи начин да маче буде срећно и задовољно цео дан. Све наведено доводи до гојазности код кућних љубимаца.

Прочитајте још: ДА ЛИ СЕ ПАС МОЖЕ ПРЕХЛАДИТИ? Симптоми су готово исти као и код људи, а зима није једини период када се могу разболети

Мање приметан, али не мање важан недостатак остављања мачке саму код куће је недостатак менталне стимулације. Све већи број стручњака за мачје понашање сумња да су многе нежељене навике у понашању резултат једноставне досаде.

Добра вест је да обогаћивање околине ваше мачке не долази са великим финансијским или временским улагањем. Добро одржавано окружење ће одржавати ум и тело ваше мачке активним не само када сте одсутни, већ током целог дана. За разлику од паса, којима је генерално потребан човек за игру и физичку активност; самодовољне мачке играју добро и саме.

Окружење ваше мачке диктира њено здравље и срећу

Израз "обогаћивање животне средине" значи побољшање услова живота кућних љубимаца ради оптимизације њиховог здравља и квалитета живота. Што се ваша мачка осећа угодније у вашем дому, то је нижи њен ниво стреса. А смањење стреса је изузетно важно за одржавање њеног физичког здравља.

Прочитајте још: Ову мацу називају Т-РЕКС, прати је пола МИЛИОНА људи, а њен живот ће вас РАСПЛАКАТИ (ВИДЕО)

Обогаћивање околине ваше мачке значи стварање минимално стресног окружења и смањење или елиминисање промена у њеном животу које изазивају анксиозност. Сваку промену у рутини вашег мачића он доживљава као стрес. Да би била у хармонији са собом, мачка мора да осети контролу над својом животном ситуацијом.

Прочитајте још: Пет ствари које мачке највише воле: Дремка на првом месту

Обогаћивање такође може значити додавање или промену ствари у окружењу ваше мачке које је подстичу да ужива у природним мачјим активностима (као што је пењање на високо место или лов на плен). Пошто је промена узнемирава, не треба је присиљавати ни на шта. На пример, ако одлучите да купите високи сталак за мачке, онда га поставите у собу и пустите мачку да сама открије ову ствар.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas