Oglas
· · Komentari: 0
REŠAVANJE DILEME

Pas može ostati sam kući tokom radnog vremena, ali da li su MAČKE još jednostavnije?

Ukoliko imate dilemu da li da usvojite psa ili mačku, možda će vam ovi saveti pomoći

1676327449_shutterstock_266506715.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Za razliku od pasa, koje ne bi trebalo ostavljati same kod kuće osam do deset sati uzastopno, čini se da većina mačaka u zatvorenom prolazi sasvim dobro sve dok njihovi vlasnici rade ceo dan.

Nedostatak je što mačke ostavljene same kod kuće uglavnom spavaju ceo dan. Pored toga, vlasnici, koji su zabrinuti da će mačka gladovati, greškom im ostavljaju veliku količinu hrane. Oni misle da je činija hrane bez dna najbolji način da mače bude srećno i zadovoljno ceo dan. Sve navedeno dovodi do gojaznosti kod kućnih ljubimaca.

Pročitajte još: DA LI SE PAS MOŽE PREHLADITI? Simptomi su gotovo isti kao i kod ljudi, a zima nije jedini period kada se mogu razboleti

Manje primetan, ali ne manje važan nedostatak ostavljanja mačke samu kod kuće je nedostatak mentalne stimulacije. Sve veći broj stručnjaka za mačje ponašanje sumnja da su mnoge neželjene navike u ponašanju rezultat jednostavne dosade.

Dobra vest je da obogaćivanje okoline vaše mačke ne dolazi sa velikim finansijskim ili vremenskim ulaganjem. Dobro održavano okruženje će održavati um i telo vaše mačke aktivnim ne samo kada ste odsutni, već tokom celog dana. Za razliku od pasa, kojima je generalno potreban čovek za igru i fizičku aktivnost; samodovoljne mačke igraju dobro i same.

Okruženje vaše mačke diktira njeno zdravlje i sreću

Izraz "obogaćivanje životne sredine" znači poboljšanje uslova života kućnih ljubimaca radi optimizacije njihovog zdravlja i kvaliteta života. Što se vaša mačka oseća ugodnije u vašem domu, to je niži njen nivo stresa. A smanjenje stresa je izuzetno važno za održavanje njenog fizičkog zdravlja.

Pročitajte još: Ovu macu nazivaju T-REKS, prati je pola MILIONA ljudi, a njen život će vas RASPLAKATI (VIDEO)

Obogaćivanje okoline vaše mačke znači stvaranje minimalno stresnog okruženja i smanjenje ili eliminisanje promena u njenom životu koje izazivaju anksioznost. Svaku promenu u rutini vašeg mačića on doživljava kao stres. Da bi bila u harmoniji sa sobom, mačka mora da oseti kontrolu nad svojom životnom situacijom.

Pročitajte još: Pet stvari koje mačke najviše vole: Dremka na prvom mestu

Obogaćivanje takođe može značiti dodavanje ili promenu stvari u okruženju vaše mačke koje je podstiču da uživa u prirodnim mačjim aktivnostima (kao što je penjanje na visoko mesto ili lov na plen). Pošto je promena uznemirava, ne treba je prisiljavati ni na šta. Na primer, ako odlučite da kupite visoki stalak za mačke, onda ga postavite u sobu i pustite mačku da sama otkrije ovu stvar.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas