Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
страх

Шта да радите ако вас НАПАДНЕ ПАС: Ево како можете да се одбраните

Ако налетите на пса док трчите, успорите и наставите са шетњом. Окрените се и крените у супротном правцу, али држите пса на оку.

1598954521_Depositphotos_333365656_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Сваког дана на путу до посла, у шетњи или на трчању постоји шанса да нас нападне пас. Неки пси су понашају непредвидиво и знају да буду јако агресивни и непријатељски настројени. Ту је и директна претња по ваш живот.

Прочитајте још: Када загрми БЕЖИТЕ од бицикла, чамца, ограда, ТРЧИТЕ право на ЈЕДНО место

Ипак, постоји начин да спречите напад и одбраните се од подивљале животиње, по препориуци експерата и кинолога, стручњака за псе.

1. Не паничите

Истина је да пси и друге животиње могу да намиришу људски страх. Наравно, тешко је остати миран када агресиван пас лаје и режи на вас, али морате да се исконтролошете, јер ако вриснете, почнете да машете рукама или трчите, активираћете псећи инстинкт и испровоцирати га да вас нападне.

Фото: Пиxабаy
Не вриштите и не трчите!

2. Успорите корак

Ако налетите на пса док трчите, успорите и наставите са шетњом. Окрените се и крените у супротном правцу, али држите пса на оку. Постоји још један начин – ако имате храбрости, само станите мирно у месту, руке спустите поред тела, па ће пас изгубити интересовање и отићи.

Прочитајте још: Ако нисте СРЕЋНИ, ВЕЖБАЈТЕ ОСМЕХ: Научници кажу да је то МОГУЋЕ

3. Не гледајте пса у очи

Директан контакт очима може само додатно да разјари већ агресивног пса. Животиње то виде као претњу и због тога нападају, да би се одбранили. Нека вам пас буде у видном пољу, али избегавајте директан контакт очима. То ће животињи послати сигнал да ви нисте претња, па ће вероватно убрзо отићи.

4. Одвуците му пажњу

Било какав предмет може да буде од помоћи. Баците пред нега нешто што може да жваће, вашу флашицу са водом на пример, ципелу… То му може одвући пажњу неко време, а вама дати прилику да се удаљите.

"Не" и "назад" су најефикасније речи које можете да кажете у том моменту!

Прочитајте још: Да ли АЛКОХОЛ мења људе? Ево шта каже НАУКА

5. Наредите му да се повуче

Ако пас настави да се понаша агресивно, суочите се са њим (и даље избегавајте контакт очима) и наредите му да оде. Водите рачуна да ваш заповеднички глас буде јак и самоуверен, али никако врисак. Најефективније команде су „не“ и „назад“, које се изговарају чврстим, уједначеним гласом, и тада се пас уплаши и оде.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas