Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
маце

Због чега све мачка избегава да користи посип? Постоје ТРИ разлога зашто ваш љубимац не врши нужду у песку

Ако ваша мачка избегава да врши нужду у песку који сте поставили, могуће је да иза тога стоји више разлога

1654713756_pexels-serinus-4015827.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Сваки власник зна колико је важно да његова мезимица на време научи да користи посип за мачке.

Међутим, то није крај пута. У одређеном периоду, а након успешног савладавања употребе мачјег тоалета, може се десити да мачка одбија да користи песак. Зашто се то догађа? Шта радити у таквим случајевима?

Прочитајте још: На Западу верују да доносе срећу: За мачије бркове везују се многе приче, а чест су део многих враџбина

Одбијање употребе мачјег тоалета најчеше не значи проблем са навикавањем на посип или проблем са карактером, то може бити и више од тога! Обратите пажњу на знаке које вам ваша мачка шаље, јер они могу указивати и на неки здравствени проблем, пише Апетит.рс.

Зашто мачка одбија да користи песак?

Постоје три главна разлога зашто ваша мачка одбија да користи песак, иако се већ навикла на његову употребу:

1. Мачка има неки здравствени проблем - то могу бити болести уринарног тракта, бактеријски циститис, отказивање бубрега, болелести јетре или дијабетес.

2. Промене у домаћинству - окидач могу бити реновација простора, селидба, нови љубимци или чланови породице, присуство мачака које нису кућне. Ово нарочито долази до изражаја уколико имате мацу сениорку.

3. Проблеми са кутијом за песак - мачке важе као веома уредне животиње, зато ће одбити да користе песак уколико он не задовољава њихове "хигијенске стандарде".

Задржимо се мало на трећој ставки. Које су заправо одлике уредног мачјег тоалета? Он мора бити чист, и не сме бити ни превише дубок ни превише плитак. Већина мачака преферира дебљину песка од око 5 центиметара. Тоалет не сме бити неприступачан, или имати песак који чини да се маца осећа неудобно. Она ће тада најрадије бирати да врши нужду ван њега.

Прочитајте још: Алтернативна медицина за КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ: Здраво БИЉЕ које помаже при уклањању одређених тегоба

Такође, морате имати довољно тоалета широм стамбеног простора, и то на локацијама које се вашим мачкама свиђају. Уколико то није тако, она може избегавати да их користи.

Уколико сте скоро мењали посип, или се он вашој мачки не свиђа, то такође може бити разлог за вршење нужда на непримереним местима. Размислите да ли је све ово испоштовано, и сигурни смо да неће бити проблема.

Избегавајте ово уколико желите да се мачка поново навикне на песак

Понекад власници мисле да треба мачку "научити памети" или дресирати је како би се вратила коришћењу песка. Из искуства знамо да се ови покушаји на заврше баш успешно. Ево шта дефинитивно треба да избегавате:

Некада ствари просто измакну вашој контроли, и ту се ваша надлежност као власника завршава. У тим случајевима, када очигледно постоји здравствени проблем код вашег љубимца, најбоље је да се посаветујете са вашим одабраним ветеринаром.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas