Oglas
· · Komentari: 0
mace

Zbog čega sve mačka izbegava da koristi posip? Postoje TRI razloga zašto vaš ljubimac ne vrši nuždu u pesku

Ako vaša mačka izbegava da vrši nuždu u pesku koji ste postavili, moguće je da iza toga stoji više razloga

1654713756_pexels-serinus-4015827.jpg
Foto: Pexels
Oglas

Svaki vlasnik zna koliko je važno da njegova mezimica na vreme nauči da koristi posip za mačke.

Međutim, to nije kraj puta. U određenom periodu, a nakon uspešnog savladavanja upotrebe mačjeg toaleta, može se desiti da mačka odbija da koristi pesak. Zašto se to događa? Šta raditi u takvim slučajevima?

Pročitajte još: Na Zapadu veruju da donose sreću: Za mačije brkove vezuju se mnoge priče, a čest su deo mnogih vradžbina

Odbijanje upotrebe mačjeg toaleta najčeše ne znači problem sa navikavanjem na posip ili problem sa karakterom, to može biti i više od toga! Obratite pažnju na znake koje vam vaša mačka šalje, jer oni mogu ukazivati i na neki zdravstveni problem, piše Apetit.rs.

Zašto mačka odbija da koristi pesak?

Postoje tri glavna razloga zašto vaša mačka odbija da koristi pesak, iako se već navikla na njegovu upotrebu:

1. Mačka ima neki zdravstveni problem - to mogu biti bolesti urinarnog trakta, bakterijski cistitis, otkazivanje bubrega, bolelesti jetre ili dijabetes.

2. Promene u domaćinstvu - okidač mogu biti renovacija prostora, selidba, novi ljubimci ili članovi porodice, prisustvo mačaka koje nisu kućne. Ovo naročito dolazi do izražaja ukoliko imate macu seniorku.

3. Problemi sa kutijom za pesak - mačke važe kao veoma uredne životinje, zato će odbiti da koriste pesak ukoliko on ne zadovoljava njihove "higijenske standarde".

Zadržimo se malo na trećoj stavki. Koje su zapravo odlike urednog mačjeg toaleta? On mora biti čist, i ne sme biti ni previše dubok ni previše plitak. Većina mačaka preferira debljinu peska od oko 5 centimetara. Toalet ne sme biti nepristupačan, ili imati pesak koji čini da se maca oseća neudobno. Ona će tada najradije birati da vrši nuždu van njega.

Pročitajte još: Alternativna medicina za KUĆNE LJUBIMCE: Zdravo BILJE koje pomaže pri uklanjanju određenih tegoba

Takođe, morate imati dovoljno toaleta širom stambenog prostora, i to na lokacijama koje se vašim mačkama sviđaju. Ukoliko to nije tako, ona može izbegavati da ih koristi.

Ukoliko ste skoro menjali posip, ili se on vašoj mački ne sviđa, to takođe može biti razlog za vršenje nužda na neprimerenim mestima. Razmislite da li je sve ovo ispoštovano, i sigurni smo da neće biti problema.

Izbegavajte ovo ukoliko želite da se mačka ponovo navikne na pesak

Ponekad vlasnici misle da treba mačku "naučiti pameti" ili dresirati je kako bi se vratila korišćenju peska. Iz iskustva znamo da se ovi pokušaji na završe baš uspešno. Evo šta definitivno treba da izbegavate:

Nekada stvari prosto izmaknu vašoj kontroli, i tu se vaša nadležnost kao vlasnika završava. U tim slučajevima, kada očigledno postoji zdravstveni problem kod vašeg ljubimca, najbolje je da se posavetujete sa vašim odabranim veterinarom.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas