Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
брзо и здраво

Јефтин рецепт за природни СУВИ ШАМПОН: До чисте косе без штетних хемикалија

Суви шампон може да промени живот, јер ко има времена да пере косу сваки дан?

1652892416_model-gb5479aa75_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Али овај чудесни производ није јефтин и већина опција сувог шампона на тржишту је врло агресивна за наше теме и далеко су од природног. Добра вест је да не морате да се задовољите штетним хемикалијама да бисте прескочили дан прања. Уместо тога, можете да направите сопствену природну замену за суви шампон за било коју боју косе са неколико јефтиних састојака.

Прочитајте још: Направите сами мелем од лековитог биља који БРИШЕ ОЖИЉКЕ (РЕЦЕПТ)

Шта је суви шампон?

Суви шампон је врста шампона који смањује масноћу косе без потребе за водом. У облику је праха и обично се примењује из аеросолне бочице. Суви шампон се често базира на кукурузном или пиринчаном скробу. Међутим, треба га само једном користити између прања јер не смемо пресушити своје теме како не би дошло до појаве перути и љуштења темена главе. 

Његова популарност се проширила преко ноћи јер је свима постало прачтичније да двапут напрскају косу за свеж изглед пре него што напуштају кућу, уместо да одвоје цео сат на сређивање косе. А мање времена под тушем и стилизовањем једнако је више времена за живот.

Многи комерцијални суви шампони користе алкохол да апсорбују вишак уља, али то може оставити за собом свраб власишта. Још једна велика брига код комерцијалних сувих шампона је употреба пропана, изобутана, бутана и мириса. Мирис се, на пример, може направити са до 3.000 различитих хемикалија, укључујући хемикалије за које се зна да ремете хормоне. То нису хемикалије које желите да редовно прскате на кожу главе.

Можете смањити своју изложеност хемикалијама потенцијално штетним састојцима који се користе у овим производима и уместо тога направити свој домаћи суви шампон користећи састојке који су безбедни и ефикасни. Мој омиљени рецепт за „уради сам“ суви шампон ради за било коју боју: смеђу косу, плаву косу, седу косу, црвену косу и црну косу.

Састојци за прављење сувог шампона

Ару прах: Слично кукурузном скробу, овај природни скроб је лагана, бела, прашкаста супстанца која се углавном користи за згушњавање сосова у рецептима за кување. Овај састојак делује тако што апсорбује вишак уља у вашој коси.

Бентонит глина: Овај органски прах природног порекла се обично користи за прављење умирујуће маске за лице. У овом рецепту се користи за апсорпцију уља. 
Незаслађени какао прах: За нијансу сувог шампона додајте какао прах. Не само да ће овај састојак додати природну нијансу праху, већ ће вашој коси оставити пријатан и веома суптилан мирис чоколаде.
Етерично уље: Ако желите да свом сувом шампону додате природан мирис (без потенцијално штетних хемикалија), поспите неколико капи омиљеног есенцијалног уља. 

Како направити "уради сам" суви шампон за било коју боју косе

За плавуше и седу косу, комбинујте ару прах и бентонитну глину. У зависности од ваше плаве нијансе и ако имате заиста светлу косу, можете користити само ару праху ако глина има превише сребрне нијансе за вас.
За бринете и црвену косу  комбинујте ару прах, бентонитну глину и мало какао праха да потамните нијансу. 
За црну косу, комбинујте ару прах, бентонитну глину, какао прах и ако желите мало активног угља да потамни смесу.

Корак 1: Комбинујте састојке сувог шампона
У малој посуди умутите скроб, бентонитну глину, какао прах, активни угаљ (ако користите за тамнију нијансу) и етерично уље (ако користите за мирис). Затим сипајте састојке у посуду за складиштење по избору. Поклопите посуду одговарајућим затварачем, а онда протресите да се састојци лепо сједине. 

Корак 2: Чувајте домаћи суви шампон до 6 месеци
Чувајте суви шампон до 6 месеци на собној температури.

Како користити суви шампон на прави начин

Коса природно производи уље које се зове себум. Себум пружа баријеру за косу и кожу, као и влагу. Када се коса пере сваки дан, шампон уклања природна уља са косе што може довести до веома суве косе или прекомерне производње себума. Користите суви шампон највише 2 пута између два прања, мада је препоручљиво да не радите то више ођедном како не би пресушили своје власиште. 

Корак 1: Подигните косу и нанесите суви шампон
Подигните делове косе. Поспите суви шампон у праху близу власишта - фоликула косе. Ако вам је бочица непрактична, поспите мало праха на длан и нанесите близу темена и главе, или користите велику четку за шминкање тако што ћете четкицу умочити у прах. а затим наносити на главу попут пудера. 

Корак 2: Сачекајте да се шампон стегне
Сачекајте неколико минута да се суви шампон у праху стегне и почние да упијате уља.

Корак 3: Масирајте кожу главе
Умасирајте суви шампон у кожу главе и фоликуле косе.

Корак 4: Прођите четком кроз косу
Затим прођите четком кроз косу како бисте осигурали да се прах сувог шампона равномерно распореди. Не би требало да останете са видљивим пудером након овог корака.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas