Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је безбедно користити ШАМПОН ЗА СУВО ПРАЊЕ косе? Ево шта би требало да знате о овом популарном производу

Суви шампон је безводан начин да освежите косу између туширања. Међутим откривамо вам колико је безбедан и да ли смемо да га користимо често

1651672235_adult-ge1d42e80b_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Овај производ добио је огромну популарност, јер су га жене прихватиле као веома практичан. Како се употреба сувог шампона проширила, појавиле су се неке забринутости око његове безбедности.

Прочитајте још: Потражите ОВАЈ СИМБОЛ на амбалажи ваше шминке и сазнајте када јој ИСТИЧЕ РОК! Ево зашто је важно да је не користите после тога (ФОТО)

Испоставило се да су неке од тих забринутости основане. Колико год да је згодно мало попрскати косу и добити свеж изглед, превише сувог шампона може довести до ломљења косе, зачепљења фоликула длаке, појаве перути, а некад у најекстремнијим случајевима и до губитка косе на одређеним местима. 

Да ли је суви шампон лош за ваше власиште и косу?

Кратак одговор је да је повремено коришћење сувог шампона безбедно за већину људи. Али ако га користите пречесто или током дужег периода, може оштетити косу и изазвати проблеме са власиштем. Аеросолни производи за негу косе често садрже алкохоле, који могу да исуше косу. Када је ваша коса сува, појединачна влакна могу да пуцају и да се закаче једно за друго када косу чешљате или стилизујете, што доводи до ломљења. Пречеста употреба сувог шампона или остављање у коси на дужи период без испирања може довести до накупљања производа на кожи главе. Нагомилавање производа за стилизовање може изазвати свраб власишта. Могуће је да накупљање може довести и до фоликулитиса. Ово је бактеријска или гљивична инфекција у фоликулу длаке. Уколико користите суви шампон, саветује се да га користите само једном између два прања косе, како не би нагомилавали овај производ на вашем власишту. То такође може изазвати и перут, јер ако дуго оставите суви шампон на скалпу, остављате и уља која су се упила. Уља се такође хране сојом гљивице познатом као Малассезиа, која може изазвати црвенило, љускаво стање власишта које се назива себороични дерматитис.

Суви шампон не чисти косу

Суви шампон уопште није шампон. Прскани или пошкропљени скроб и алкохолни производ апсорбују уље у вашој коси, чинећи је мање прљавом на изглед. Не уклања уље и прљавштину као што ће то учинити шампон и вода. 

Може ли суви шампон изазвати губитак косе или успоравање раста?

Студије показују да лоше здравље коже главе може узроковати губитак косе. Када коса изађе из фоликула који је оштећен бактеријском или гљивичном инфекцијом, влакно косе није чврсто усидрено унутар фоликула. Нова коса је већа вероватноћа да ће опасти.

Предности сувог шампона

С обзиром на листу потенцијалних недостатака, зашто је суви шампон толико популаран? Кратак одговор је да не морате често да перете косу и да је то брзо решење за наизглед чист изглед када напуштате кућу. Тако да се може рећи да овај производ штеди доста времена у данашњем активном животу, што је уједно и разлог зашто је постао толико популаран. 

Направите свој суви шампон 

Ако сте забринути због хемијских састојака на етикети вашег сувог шампона, можете се одлучити за органски производ. Да направите сопствени суви шампон, узмите 1/4 шоље кукурузног или пиринчаног скроба и додајте мало цимета или какао праха, у зависности од боје ваше косе. Можете додати и неколико капи етеричних уља као природни мирис.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas