· · Komentari: 0
brzo i zdravo

Jeftin recept za prirodni SUVI ŠAMPON: Do čiste kose bez štetnih hemikalija

Suvi šampon može da promeni život, jer ko ima vremena da pere kosu svaki dan?

1652892416_model-gb5479aa75_640.jpg
Foto: Piksabej

Ali ovaj čudesni proizvod nije jeftin i većina opcija suvog šampona na tržištu je vrlo agresivna za naše teme i daleko su od prirodnog. Dobra vest je da ne morate da se zadovoljite štetnim hemikalijama da biste preskočili dan pranja. Umesto toga, možete da napravite sopstvenu prirodnu zamenu za suvi šampon za bilo koju boju kose sa nekoliko jeftinih sastojaka.

Pročitajte još: Napravite sami melem od lekovitog bilja koji BRIŠE OŽILJKE (RECEPT)

Šta je suvi šampon?

Suvi šampon je vrsta šampona koji smanjuje masnoću kose bez potrebe za vodom. U obliku je praha i obično se primenjuje iz aerosolne bočice. Suvi šampon se često bazira na kukuruznom ili pirinčanom skrobu. Međutim, treba ga samo jednom koristiti između pranja jer ne smemo presušiti svoje teme kako ne bi došlo do pojave peruti i ljuštenja temena glave. 

NJegova popularnost se proširila preko noći jer je svima postalo pračtičnije da dvaput naprskaju kosu za svež izgled pre nego što napuštaju kuću, umesto da odvoje ceo sat na sređivanje kose. A manje vremena pod tušem i stilizovanjem jednako je više vremena za život.

Mnogi komercijalni suvi šamponi koriste alkohol da apsorbuju višak ulja, ali to može ostaviti za sobom svrab vlasišta. Još jedna velika briga kod komercijalnih suvih šampona je upotreba propana, izobutana, butana i mirisa. Miris se, na primer, može napraviti sa do 3.000 različitih hemikalija, uključujući hemikalije za koje se zna da remete hormone. To nisu hemikalije koje želite da redovno prskate na kožu glave.

Možete smanjiti svoju izloženost hemikalijama potencijalno štetnim sastojcima koji se koriste u ovim proizvodima i umesto toga napraviti svoj domaći suvi šampon koristeći sastojke koji su bezbedni i efikasni. Moj omiljeni recept za „uradi sam“ suvi šampon radi za bilo koju boju: smeđu kosu, plavu kosu, sedu kosu, crvenu kosu i crnu kosu.

Sastojci za pravljenje suvog šampona

Aru prah: Slično kukuruznom skrobu, ovaj prirodni skrob je lagana, bela, praškasta supstanca koja se uglavnom koristi za zgušnjavanje sosova u receptima za kuvanje. Ovaj sastojak deluje tako što apsorbuje višak ulja u vašoj kosi.

Bentonit glina: Ovaj organski prah prirodnog porekla se obično koristi za pravljenje umirujuće maske za lice. U ovom receptu se koristi za apsorpciju ulja. 
Nezaslađeni kakao prah: Za nijansu suvog šampona dodajte kakao prah. Ne samo da će ovaj sastojak dodati prirodnu nijansu prahu, već će vašoj kosi ostaviti prijatan i veoma suptilan miris čokolade.
Eterično ulje: Ako želite da svom suvom šamponu dodate prirodan miris (bez potencijalno štetnih hemikalija), pospite nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja. 

Kako napraviti "uradi sam" suvi šampon za bilo koju boju kose

Za plavuše i sedu kosu, kombinujte aru prah i bentonitnu glinu. U zavisnosti od vaše plave nijanse i ako imate zaista svetlu kosu, možete koristiti samo aru prahu ako glina ima previše srebrne nijanse za vas.
Za brinete i crvenu kosu  kombinujte aru prah, bentonitnu glinu i malo kakao praha da potamnite nijansu. 
Za crnu kosu, kombinujte aru prah, bentonitnu glinu, kakao prah i ako želite malo aktivnog uglja da potamni smesu.

Korak 1: Kombinujte sastojke suvog šampona
U maloj posudi umutite skrob, bentonitnu glinu, kakao prah, aktivni ugalj (ako koristite za tamniju nijansu) i eterično ulje (ako koristite za miris). Zatim sipajte sastojke u posudu za skladištenje po izboru. Poklopite posudu odgovarajućim zatvaračem, a onda protresite da se sastojci lepo sjedine. 

Korak 2: Čuvajte domaći suvi šampon do 6 meseci
Čuvajte suvi šampon do 6 meseci na sobnoj temperaturi.

Kako koristiti suvi šampon na pravi način

Kosa prirodno proizvodi ulje koje se zove sebum. Sebum pruža barijeru za kosu i kožu, kao i vlagu. Kada se kosa pere svaki dan, šampon uklanja prirodna ulja sa kose što može dovesti do veoma suve kose ili prekomerne proizvodnje sebuma. Koristite suvi šampon najviše 2 puta između dva pranja, mada je preporučljivo da ne radite to više ođednom kako ne bi presušili svoje vlasište. 

Korak 1: Podignite kosu i nanesite suvi šampon
Podignite delove kose. Pospite suvi šampon u prahu blizu vlasišta - folikula kose. Ako vam je bočica nepraktična, pospite malo praha na dlan i nanesite blizu temena i glave, ili koristite veliku četku za šminkanje tako što ćete četkicu umočiti u prah. a zatim nanositi na glavu poput pudera. 

Korak 2: Sačekajte da se šampon stegne
Sačekajte nekoliko minuta da se suvi šampon u prahu stegne i počnie da upijate ulja.

Korak 3: Masirajte kožu glave
Umasirajte suvi šampon u kožu glave i folikule kose.

Korak 4: Prođite četkom kroz kosu
Zatim prođite četkom kroz kosu kako biste osigurali da se prah suvog šampona ravnomerno rasporedi. Ne bi trebalo da ostanete sa vidljivim puderom nakon ovog koraka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.