· · Коментари: 1
ВОДИЧ ЗА ПЛАЖУ

Пре СУНЧАЊА се обилно мажите ХУМЕКТАНТОМ и имаћете тен као БИЈОНСЕ

Да се не бисмо крили од сунца, већ му се поносно показали, важно је да знамо како на прави начин да заштитимо кожу.

1597586223_Depositphotos_378315064_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Изрека "Ко се сунца крије, боље да га није" више није актуелна, јер сунчеви зраци, уз све благодети које дарују нашем организму, оштећују кожу, што је најизраженије у летњим месецима, односно времену које проведемо на плажи, у мору или базену.

Прочитајте још: Отворите широм врата: КОЖА се враћа и то у облику ОЗНА мантила!

Тело не поправља штету
Слана или хлорисана вода, удружена са топлим ветром, уз штетно УВ зрачење, нарушава природну баријеру коже, исушујући је. УВА зраци оштећују кожу тако што разграђују важне протеине и влакна, попут колагена и еластина. Такође, они потискују наш имуни одговор, па тело није у стању да "поправи" штету, што води до прераног фотостарења коже.

Амерички стручњаци из области дерматологије саветују како да негујемо кожу пре, током и после сунчања.

Пре плаже/базена

Целодневно излагање сунцу налик је маратонском изазову за кожу, што значи да морате да је хидрирате пре "трке".

Пре одласка на плажу мажите се кремама.

Према речима др Шарин Лафлин, дан раније требало би нанети неколико различитих слојева хидратантних састојака. Серуми који садрже хумектанте (овлаживаче) "извлаче" воду на површину коже. Хијалуронска киселина такође је добра, јер везује подстиче стварање колагена и еластина.

Депилација 24 часа пре сунца и воћне киселине на кожи треба избегавати.

Требало би да избегавамо третман базиран на ретинолу или АХА воћним киселинама, три дана пре одласка на плажу. Поменути производи обављају пилинг, чинећи "нову" кожу тањом, осетљивијом и погоднијом за настанак опекотина. Такође, требало би избегавати депилацију најмање 24 сата пре одласка на плажу,

Прочитајте још: Савети за негу КОВРЏАВЕ ИЛИ ТАЛАСАСТЕ КОСЕ: Потребно јој је више него што смо мислили

Користе балзам
Користите балзам за усне са фактором 15, најбоље онај који је делотворан неколико сати и садржи алоја веру или уље авокада. Не заборавите да се хидрирате - пијте довољно воде, а уносите и ону богату електролитима.

Где год се сунћали штитите се Фото: Депозит

На плажи/базену

Креме за заштиту од сунца наносите најмање 15 минута пре излагања сунцу. Не заборавите често занемарене шаке, стопала, уши, врат и попрсје.

Лице намажите најјачим фатором од 100!

На лице ставите крему са најјачим заштитним фактором од сунчевих зрака - од чак 100! Обилно намажите предео склон борама, на слепоочницама и између обрва, изнад корена носа.

Нека торба има више крема него хране Фото: Депозит

После сунчања

Циљ је да се надокнади влага изгубљена током оваквог дана. Најпре добро очистите кожу, поготово ако сте користили креме са цинк-оксидом. Следи подмлађивање: наносите, у слојевима, производе који садрже антиоксидансе и хијалуронску киселину.

Почните хидрантном кремом са алојом ако сте изгорели, па нанесите крем са Ц витамином.

Снажни оксиданси, попут алоје вере и витамина Ц, "бришу" оштећења настала УВ зрачењем. Почните са нечим лаганим а хидратантним, на бази алоје, поготово ако сте изгорели. Када упије, нанесите крему на бази ши путера, папаје и витамина Ц.

Прочитајте још: Савет ДЕРМАТОЛОГА: Да ли да се ТУШИРАТЕ УЈУТРУ или УВЕЧЕ?

Истраживања показују да заштита од сунца кремама није довољна када дође до блокаде слободних радикала, али наношење витамина Ц директно на кожу може да умањи пигментацију и стварање бора.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.