Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДДД услуге у борби против штеточина

Савремени начин живота, убрзани развој индустрије и привреде, као и повећање броја становника на глобалном нивоу довели су до великих померања у природи.

1657202512_deratizacija.jpg
Фото: унспласх.цом
Oglas

Неодговорно понашање људи када је бацање смећа у питању, као и неконтролисана употреба одређених хемијских средстава створили су услове за повећање броја постојећих и појаву нових врста штеточина. Будући да се ради о великим здравственим и економским проблемима, неопходна је одлучна, свеобухватна и адекватна борба против свих врста штеточина. Велики значај у томе имају ДДД услуге. А шта то заправо значи.

Дезинсекција

Дезинсекција је скуп мера које се превентивно користе за сузбијање штетних инсеката, како се исти не би намножили толико да представљају опасност као преносиоци зараза или да не би направили велику економску штету на усевима. Међутим, уколико до заразе ипак дође примењује се тзв. куративна дезинсекција стана за сузбијање заразе. У зависности од степена контаминације, примењује се одређена метода. Механичка метода подразумева коришћење разних клопки, лепила, трака, физичка употребу апарата за загревање или осветљавање, а биолошка убацивање природних непријатеља или предатора. Најјача је свакако дезинсекција уз помоћ хемијских средстава која потпуно уништавају инсекте. 


Дератизација

Дератизација представља мере борбе против глодара. Међу глодарима посебно се мисли на пацове и мишеве који се развијају на депонијама, у близини великих градских центара, али и економских објеката. Глодари су веома опасни за здравље људи будући да су пренсоиоци многих заразних болести. Са друге стране, глодари нападају економске објекте где се складишти брашно и друге намирнице, након чега више нису за употребу . Такође, глодари знају уништавати и читава поља под пољопривредним усевима, наносећи огромне штете и трошкове. 

Управо из свих тих разлога, дератизација мора бити превентивна и куративна. Превентива обухвата одржавање хигијене, уклањање отпада, темељно чишћење и одржавање складишта, подизање и одвајање хране од пода и зида,... Куративне мере обухватају више различитих метода. Биолошке као примену природних непријатеља, механичке и физичке постављање мамаца, клопки, лепка, помоћу ултразвука. Међутим, када крене инвазија глодара најбоље, најефикасније и најбрже решење јесте примена хемијских препарата на местима где се хране и крећу или у храну помоћу тзв. родентицида. 


Дезинфекција

Под овом услугом подразумева се борба против патогених микроорганизама, како би се спречила појава заразних болести и пандемија. Сам процес спроводи се помоћу одговарајућих мера. 

Механичке мере као што су чишћење, прање, филтрирање ваздуха, ветрење, доприносе механичком уклањању микроорганизама. 

Физичке мере дезинфекције подразумевају коришћење одређених апарата за зрачење, исушивање, загревање и хлађење површина на којима се налазе микроорганизми, након чега су шансе да они преживе минималне. 

Хемијске мере обухватају примену хемијских препарата (дезинфицијенаса) у простору који је контаминиран микроорганизмима. Данас се готово не може замислити процес дезинфекције без примене хемијских мера. Оно што је битно знати јесте да се она примењује тек после примене механичких мера.

У односу на време када се обавља, дезинфекција може бити:

  • Превентивна – да не би дошло до развоја микроорганизама, посебно у осетљвим установама  (здравствене установе) и установама где је велика количина људи (јавни превоз);
  • Текућа – када већ постоји заражавање и када се третирају заражени и контаминирани простор;
  • Завршна – када је епидемија престала и када је неопходно још једном очистити простор.
  • Дезинфекција је успешан начин решавања проблема, али се мора спровести правилно и професионално.


ДДД закључак

Последња епидемија нам је показала колико заразе могу бити опасне, дуготрајне и напорне, стога будимо одговорнији у будућности, водимо рачуна о природи, о себи и људима око себе, а борбу против свих врста штеточина прихватимо одговорно или препустимо професионалцима.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas