Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да заштитите одећу од ВЛАГЕ И МОЉАЦА? 13 практичних савета

Са топлим временом дошао је тренутак да коначно одложимо зимске ствари

1654107459_sarah-brown-oa7pqZmmhuA-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Одлагање ствари подразумева и њихову адекватну заштиту, нарочито ако се она пакује у подруму или поткровљу. Па и одлагање у собама носи ризик да одећа привуче непријатне мирисе, као и мољце. 

Постоји више начина да се заштитити несезонска гардероба, у зависности од тога од чега је најпре треба сачувати. Као што знамо, влага је велики проблем при одлагању гардеробе, јер пружа добру подлогу за дормирање буђи. А то није добро ни за одећу, нити за наше здравље. И обично се влага накупља на стварима које се чувају у подрумима. Али, подједнако велики проблем представљају различити инсекти, пре свега мољци.

Заштита гардеробе од влаге

Када је у питању заштита од влаге, постоји више сјајних начина да је очувате:

1. Заштита уз помоћ спреја против влаге

Спрејеви посебно намењени прскању на одећу штите тканину од прикупљања влаге. Често га користе планинари, јер омогућава и лакше испаравање зноја, јер спречава упијање течности. Употребљава се тако што се гардероба попрска пре одлагања у ормар, како би имао највећи ефекат. Међутим, треба бити опрезан приликом избора спреја, јер неки од њих садрже силикон. Па, уколико сте на њега алергични, овакве спрејеве би требало да избегавате.

Прочитајте још: САМ СВОЈ МАЈСТОР: Како офарбати УЛАЗНА ВРАТА и учинити да дом изгледа привлачније

2. Коришћење силика-гела који упија влагу

Силика-гел је често присутан у комадима одеће, обуће или модних додатака, у виду кесице. Има природно својство упијања влаге где год се остави, што је навело произвођаче да га употребљавају због његове практичности, а ефикасности. Довољан је врло мали пакет силика-гела, да би се адекватно упијала влага.

3. Употреба активног угља у циљу упијања влаге

Активни угаљ је познат у медицини и народу као добар упијач. Па се тако употребљава и у тровањима храном или киселинама. А може се користити и у вашем гардероберу као заштита гардеробе од влаге. Притом представља брзо и лако решење. Напуните кофицу активним угљем и поставите је у ормар и ваша одећа ће остати сува.

4. Паковање одеће у вакуум кесе

Вакуум кесе су одлично решење за чување одеће, смањење заузетог простора, заштите гардеробе од влаге, али и инсеката. Лако се користе, јефтине су и погодне за сваки вид гардеробе. За разлику од вакуум кеса, вреће од тканине нису пожељне за чување гардеробе, јер мољци могу направити рупице у њима.

5. Усмерите вентилатор према ормару или обезбедите добру вентилацију простора

Први корак, када приметите да ваша одећа почиње да мирише на влагу, јесте да добро излуфтирате просторију у којој је чувате. Уколико нема адекватне вентилације, можете поставити вентилатор, окренути га ка ормару и укључити. Клима уређаји су такође погодно привремено решење за одржавање сувоће и ниже температуре, како би се отклонио ризик за настанак влаге.

6. Држите врата од гардеробера отвореним

Пожељно је да, кад год је могуће, врата ормара буду отворена. Циркулација ваздуха онемогућава накупљање влаге.

7. Одржавајте температуру у просторији константном и ниском

Опште је познато да се гљивице лакше размножавају на вишим температурама, а обично је и већи проценат влаге. Такође, квалитету тканине не погодује стална промена температуре. Пожељно је да температура буде бар испод 23оЦ и буде стално приближно иста.

8. Користите решетке уместо даски у ормару

Уколико омогућите бољи проток ваздуха, коришћењем решетки, мање су шансе да ће доћи до појаве влаге.

9. Добро очистите ормар

Добро чишћење подразумева трљање честком и употребу сапуна или детерџента, пре одлагања гардеробе. Али и након што је одложите, сваки пут кад приметите мрље, пожељно је да добро очистите читав ормар. Такође, водите рачуна да допустите унутрашњости гардеробера да се добро осуши после чишћења, како не бисте добили контраефекат. И свакако је пожељно да, што чешће, у редовним временским интервалима, испразните и обришете свој ормар. На тај начин ћете сасвим минимизирати ризик за развој влаге.

10. Гардеробу одложите као чисту и потпуно суву

Никако немојте остављати ствари пре него што су у потпуности суве или ако нису сасвим чисте. Јер то је управо добар терен за развој буђи.

Прочитајте још: Девојка открила ТРИК ЗА ПРАЊЕ ВЕША: Ево како да вам веш БОЉЕ ПЕНИ и да остане јачи мирис (ВИДЕО)

11. Немојте ствари паковати превише близу једне другима

Правило вентилације се односи и на саме ствари међусобно. Односно, уколико је могуће, боље је да одећу окачите засебно на офингере, него да их пакујете једне на друге.

Заштита од мољаца

Када је у питању заштита гардеробе од мољаца, треба бити нарочито опрезан. Разлог за то је што они имају, такорећи, „скуп укус за одећу“. Наиме, нападају ваше најквалитетније комаде гардеробе, као што су вуна, кашмир, крзно и свила. Зато је важно спречити њихов утицај на време. 

1. Кесице са лавандом

Кесице напуњене листовима и цветовима лаванде, поред тога што своју дивну арому преносе и на гардеробу, имају ефекат одбијања инсеката.

2. Користите комбинацију биљака са јаким мирисом

Ако вам лаванда није доступна, у исте сврхе можете користити друго суво лишће, пожељно од биљака јаког мириса. Рузмарин, каранфилић, мајчина душица и кедар су неки од таквих примера. Помешајте их у било којој размери, ставите у кесицу и окачите у гардеробер.

3. Сву гардеробу изнова оперите на високој температури

Ако сте већ запазили дејство мољаца на својој одећи, најбоље је реаговати радикално – опрати одећу на високој температури, добро је осушити, очистити гардеробер и затим одложити.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas