· · Komentari: 0

Kako da zaštitite odeću od VLAGE I MOLJACA? 13 praktičnih saveta

Sa toplim vremenom došao je trenutak da konačno odložimo zimske stvari

1654107459_sarah-brown-oa7pqZmmhuA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Odlaganje stvari podrazumeva i njihovu adekvatnu zaštitu, naročito ako se ona pakuje u podrumu ili potkrovlju. Pa i odlaganje u sobama nosi rizik da odeća privuče neprijatne mirise, kao i moljce. 

Postoji više načina da se zaštititi nesezonska garderoba, u zavisnosti od toga od čega je najpre treba sačuvati. Kao što znamo, vlaga je veliki problem pri odlaganju garderobe, jer pruža dobru podlogu za dormiranje buđi. A to nije dobro ni za odeću, niti za naše zdravlje. I obično se vlaga nakuplja na stvarima koje se čuvaju u podrumima. Ali, podjednako veliki problem predstavljaju različiti insekti, pre svega moljci.

Zaštita garderobe od vlage

Kada je u pitanju zaštita od vlage, postoji više sjajnih načina da je očuvate:

1. Zaštita uz pomoć spreja protiv vlage

Sprejevi posebno namenjeni prskanju na odeću štite tkaninu od prikupljanja vlage. Često ga koriste planinari, jer omogućava i lakše isparavanje znoja, jer sprečava upijanje tečnosti. Upotrebljava se tako što se garderoba poprska pre odlaganja u ormar, kako bi imao najveći efekat. Međutim, treba biti oprezan prilikom izbora spreja, jer neki od njih sadrže silikon. Pa, ukoliko ste na njega alergični, ovakve sprejeve bi trebalo da izbegavate.

Pročitajte još: SAM SVOJ MAJSTOR: Kako ofarbati ULAZNA VRATA i učiniti da dom izgleda privlačnije

2. Korišćenje silika-gela koji upija vlagu

Silika-gel je često prisutan u komadima odeće, obuće ili modnih dodataka, u vidu kesice. Ima prirodno svojstvo upijanja vlage gde god se ostavi, što je navelo proizvođače da ga upotrebljavaju zbog njegove praktičnosti, a efikasnosti. Dovoljan je vrlo mali paket silika-gela, da bi se adekvatno upijala vlaga.

3. Upotreba aktivnog uglja u cilju upijanja vlage

Aktivni ugalj je poznat u medicini i narodu kao dobar upijač. Pa se tako upotrebljava i u trovanjima hranom ili kiselinama. A može se koristiti i u vašem garderoberu kao zaštita garderobe od vlage. Pritom predstavlja brzo i lako rešenje. Napunite koficu aktivnim ugljem i postavite je u ormar i vaša odeća će ostati suva.

4. Pakovanje odeće u vakuum kese

Vakuum kese su odlično rešenje za čuvanje odeće, smanjenje zauzetog prostora, zaštite garderobe od vlage, ali i insekata. Lako se koriste, jeftine su i pogodne za svaki vid garderobe. Za razliku od vakuum kesa, vreće od tkanine nisu poželjne za čuvanje garderobe, jer moljci mogu napraviti rupice u njima.

5. Usmerite ventilator prema ormaru ili obezbedite dobru ventilaciju prostora

Prvi korak, kada primetite da vaša odeća počinje da miriše na vlagu, jeste da dobro izluftirate prostoriju u kojoj je čuvate. Ukoliko nema adekvatne ventilacije, možete postaviti ventilator, okrenuti ga ka ormaru i uključiti. Klima uređaji su takođe pogodno privremeno rešenje za održavanje suvoće i niže temperature, kako bi se otklonio rizik za nastanak vlage.

6. Držite vrata od garderobera otvorenim

Poželjno je da, kad god je moguće, vrata ormara budu otvorena. Cirkulacija vazduha onemogućava nakupljanje vlage.

7. Održavajte temperaturu u prostoriji konstantnom i niskom

Opšte je poznato da se gljivice lakše razmnožavaju na višim temperaturama, a obično je i veći procenat vlage. Takođe, kvalitetu tkanine ne pogoduje stalna promena temperature. Poželjno je da temperatura bude bar ispod 23oC i bude stalno približno ista.

8. Koristite rešetke umesto daski u ormaru

Ukoliko omogućite bolji protok vazduha, korišćenjem rešetki, manje su šanse da će doći do pojave vlage.

9. Dobro očistite ormar

Dobro čišćenje podrazumeva trljanje čestkom i upotrebu sapuna ili deterdženta, pre odlaganja garderobe. Ali i nakon što je odložite, svaki put kad primetite mrlje, poželjno je da dobro očistite čitav ormar. Takođe, vodite računa da dopustite unutrašnjosti garderobera da se dobro osuši posle čišćenja, kako ne biste dobili kontraefekat. I svakako je poželjno da, što češće, u redovnim vremenskim intervalima, ispraznite i obrišete svoj ormar. Na taj način ćete sasvim minimizirati rizik za razvoj vlage.

10. Garderobu odložite kao čistu i potpuno suvu

Nikako nemojte ostavljati stvari pre nego što su u potpunosti suve ili ako nisu sasvim čiste. Jer to je upravo dobar teren za razvoj buđi.

Pročitajte još: Devojka otkrila TRIK ZA PRANJE VEŠA: Evo kako da vam veš BOLJE PENI i da ostane jači miris (VIDEO)

11. Nemojte stvari pakovati previše blizu jedne drugima

Pravilo ventilacije se odnosi i na same stvari međusobno. Odnosno, ukoliko je moguće, bolje je da odeću okačite zasebno na ofingere, nego da ih pakujete jedne na druge.

Zaštita od moljaca

Kada je u pitanju zaštita garderobe od moljaca, treba biti naročito oprezan. Razlog za to je što oni imaju, takoreći, „skup ukus za odeću“. Naime, napadaju vaše najkvalitetnije komade garderobe, kao što su vuna, kašmir, krzno i svila. Zato je važno sprečiti njihov uticaj na vreme. 

1. Kesice sa lavandom

Kesice napunjene listovima i cvetovima lavande, pored toga što svoju divnu aromu prenose i na garderobu, imaju efekat odbijanja insekata.

2. Koristite kombinaciju biljaka sa jakim mirisom

Ako vam lavanda nije dostupna, u iste svrhe možete koristiti drugo suvo lišće, poželjno od biljaka jakog mirisa. Ruzmarin, karanfilić, majčina dušica i kedar su neki od takvih primera. Pomešajte ih u bilo kojoj razmeri, stavite u kesicu i okačite u garderober.

3. Svu garderobu iznova operite na visokoj temperaturi

Ako ste već zapazili dejstvo moljaca na svojoj odeći, najbolje je reagovati radikalno – oprati odeću na visokoj temperaturi, dobro je osušiti, očistiti garderober i zatim odložiti.

BONUS VIDEO:

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.