· · Коментари: 0
УРЕЂЕЊЕ

Трпезарија је нестала! Дизајнери кажу да се сто сада налази у ОВОЈ просторији

Одвајкада, трпезарија је место породичног окупљања, простор у ком једемо заједно, уз разговор и размену мисли, из дана у дан.

1620985254_Depositphotos_39290259_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Како се све(т) ужурбало, тако је и времена за заједничка окупљања све мање, јер се сви чланови породице не враћају са посла, из школе или вртића у исто време, вечно јурећи за новим обавезама.

Прочитајте још: Погледајте СТО који у неколико секунди постаје ПОЛИЦА: Савршен вишенаменски комад намештаја за мали стан! (ВИДЕО)

Самим тим, и трпезарија се све чешће приближава кухињи, толико да је некада и спојена са њом, што омогућава добијање на времену, јер можемо да разговарамо и са оним ко нам припрема храну. Међутим, присталице класичне трпезарије, као одвојене просторне целине у стану, не морају да брину - она је ипак остала заступљена и у визијама данашњих дизајнера ентеријера.

Нема тепиха
Приметно је и да се све мање тепиха налази у трпезаријама. Махом су на поду паркет, бродски под или велике плочице, а ако тепих и постоји, покрива само простор за ручавање, односно не иде од зида до зида.
Трпезарија је сада спојена са кухињом.

Светао простор, уз продор много природног светла, као и бела боја, главни су печат модерних трпезарија. Сто се најчешће поставља тик до прозора, а врло ретко у централни део собе, као што је раније био случај.

Прочитајте још: Уштедите простор у кухињи уз овај ТРИК и заувек се отарасите сушилице за судове! (ВИДЕО)

Што више прозора у близини, то боље, а увече се сто осветљава висећим лустерима који се налазе тачно изнад њега.

Фото: Депозит

Дизајн лустера може умногоме да допуни, али и промени стил читаве трпезарије, зато што се китњасти, барокни, одлично уклапају и уз стилски и уз модеран намештај, док хај-тек расвета налик аспиратору или металним куглама не одудара од столова и столица рађених у елегантном, старинском стилу.

Цвеће?
Све присутније је и свеже цвеће у вази, које оплемењује и најминималистичкији стил, строгих форми, а исти ефекат се постиже намештајем у боји дрвета.

Столови могу бити округли или правоугаоног облика. Много је комбинација боја, али издваја се она у којој су столице краљевски плаве, са белим елементима, а сто бордо, док је један од зидова исте нијансе као намештај за седење. Углавном, столице и столови имају бар једну заједничку боју која их везује, па макар се она налазила само на ногарима и ивици астала.

Прочитајте још: Креативно решење које може да ископира свако: Како да у ЈЕДНОЈ дечијој соби направите места за ДВА детета! (ФОТО)

Уобичајено је да док ручамо, сви седимо на столицама око стола, међутим, веома занимљиво а и функционално решење је да трпезарију чини двосед, у оквиру комоде (уграђен између фиока), прекопута ког се налази сто са две столице. Ако се одлучите за ово решење, веома је важно да столице и седални део двоседа буду у истом нивоу, да не би нека од “страна” имала тежи приступ јелу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.