· · Коментари: 0

Уређење дечије собе у неколико потеза

Ово су корисни савети за уређење дечије собе.

1626181352_teddy-bear-1710641_1920.jpg
Фото: Пиксабеј

Један од већих изазова за родитеље свакако је уређење дечије спаваће собе. Овај подухват може бити и врло забаван уколико у њега уђете припремљени. Добар план и маштовитост могу вам уштедети доста времена и новца. Можда вам помогну и неки од наших савета.

Плишане играчке као неизоставан детаљ

Готово да нема детета које не воли плишане играчке. Тако меке омиљене су међу најмлађима, али много је мука које задају родитељима. Иако могу да улепшају простор у ком дете борави, па и да га забаве, када су расуте по поду дају соби неуредан изглед.

Међутим, све и да не желите детету да купите плишане играчке други ће то учинити уместо вас-баке, деке, ваши пријатељи. Ако већ не можете да победите плишане играчке, научите како да их држите у реду.

Корпе за плишане играчке један су од начина да се по завршетку игре држе на окупу. Било да су металне које се држе на поду или плетене на полицама, добре су из разлога што јако брзо, у свега неколико потеза играчке можете да спакујете у њих. То уместо вас може урадити и дете што је још боље, јер се тако учи радним навикама. Добро решење је да узмете кревет који испод има полицу која може да служи за одлагање играчака или да плишане играчке смештате у љуљашку која виси на зиду. Ово је нарочито згодно за мање просторе.

Избегавајте луксузни намештај

Иако се верује да скуп комад луксузног намештаја увек изгледа сјајно, у случају дечије собе одабир оваквог типа намештаја може се показати као неисплатива инвестиција. Најпре због тога што су деца склона да га упрљају, поломе и слично.

Осим тога, уколико је нпр. реч о кревету будите свесни да ће га прерасти, па је потребно пазарити нови. То не значи да ако не купите луксузни намештај, ваше дете неће уживати. Напротив, гледајте да од собе направите забаван али и функционалан простор у ком ће дете радо проводити време. Удобност је на првом месту.

Различите површине за различиту игру

Како су деца склона да се брзо засите једном игром или играчком, важно је да простор у ком бораве буде разноврстан. Најбољи савет за то је да направите неколико различитих површина за дечије активности унутар собе. Када је реч о кревету и делу за спавање занимљивим га могу учинити прекривачи за кревет.

Данас их има у различитим димензијама и материјалима, а избором меканих, плишаних и чупавих прекривача учинићете да се дете осећа ушушкано. Прекривачи за кревете осим тога требало би да имају и употребну функцију, па водите рачуна да не буду само лепи на око, већ и употребљиви.

Соба не служи само за спавање, зато обавезно направите неколико делова за игру. Један део собе нека буде резервисан на пример за сто на ком ће дете сликати или правити неке рукотворине, док други део собе резервишите за играње на поду на мекој простирци. Уколико је дете довољно велико, у једном делу собе је у реду да се нађе телевизор, на ком ће повремено гледати цртане филмове. Када имате зоне у оквиру једне собе лакше и прегледније водите рачуна и о хигијени и увек је деци све на дохват руке.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.