Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Дете пре овог узраста не треба да има профил на друштвеним мрежама: Стручњаци објаснили зашто

Иако вам се чини да је ваше дете још увек мало, питање је тренутка када ће да уследи питање: "Када могу да отворим свој профил на друштвеним мрежама?".

1675772750_shutterstock_2230034047.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Деца су данас окружена друштвеним мрежама и интернетом због чега јако брзо науче да баратају телефонима, таблетима и лаптоповима.

Иако су ризици и опасности које вребају велике и тешко их је избећи, сигурно нећете моћи да збраните детету приступ друштвеним мрежама, јер је још опасније да оно то уради само без вашег знања. Важно је само да добро процените тренутак када је ваше дете зрело за тако озбиљан корак. Иначе, платформе као што су ТикТок, Инстаграм и Твитер својим корисницима допуштају да се пријаве ако су старији од 13 година, а то је, како тврде доктори, прерано.

- На основу података које сам видео тврдим да је 13 година прерано и да би та граница требало да буде између 16. и 18. године - каже хирург др Вивек Мурти и додаје:

- Деца тог узраста тек формирају мишљење о себи, својим вредности и односима с другима, а ту им неће помоћи често искривљено окружење друштвених мрежа.

Према његовим речима тинејџери ће због друштвених мрежа постати преосетљиви на критику. Ако већ платформе неће да мењају узраст када деци постају доступне, родитељи би требало да заштите децу бар до њихове 16. године.

Психијатар др Адриана Стеси која годинама ради са тинејџерима каже да коришћење друштвених мрежа у мозгу ослобађа „депонију допамина“.

- Када радимо ствари које изазивају звисност, попут употребе кокаина или паметних телефона, наш мозак ођедном отпушта много допамина, што нам говори да то наставимо да радимо - каже докторка и додаје  да је тај део мозга посебно активан код тинејџера у поређењу са одраслима, а превеликим конзумирањем садржаја на друштвеним мрежама постаје још активнији и осетљивији.

Недавне студије показале су како и време проведено испред екрана може да утиче на развој мозга, па је већ код мале деце превише времена које проводе пред екраном значајно повезано са лошијим вештинама писмености и способношћу коришћења изражајног језика.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas