· · Коментари: 0
ПРИРОДА

Добар тата учи дете да вози бицикл: Стрепљење је други, а добар бицикл први корак

Искористите сунчан дан да клинца научите да вози бицикл.

1617465765_Depositphotos_120318414_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

И ово пролеће нам протиче у знаку ковида 19 и свих оних опасности за које смо мислили да су прошле, али бар немамо полицијски час и можемо да проводимо време на отвореном. Да бисте се заједно са дететом “нахранили” прекопотребним витамином Д, а притом остали на сигурном од вируса и још се лепо забавили, крените у бицикл авантуру. Деци је неопходна здрава физичка активност, а бициклирање то свакако јесте.

Прочитајте још: Мајка ствара љубавника, а отац ЧОВЕКА

Уколико имате већ активног малог бициклисту, онда вам остаје само да изаберете неку лепу локацију за вожњу, а ако је ваше дете мало и још није научило да вози, пробајте да га научите.

Не купујте детету превелики бицикл да се не би трошили, ништа нећете уштедети!

Шта је потребно да бисте осигурали безбедну вожњу и кренули у акцију?

  • Важно је да величину бицикла прилагодите узрасту и висини детета, а да седиште подесите тако да може да додирује тло ножицама. Водите рачуна да је корман добро подешен, а да су педале сигурне.
  • За прве “тренинге” не би било лоше да малишан носи кацигу, јер ризик од падова свакако постоји, па да будете што спокојнији. Кацига у боји је увек мудар избор. Водите рачуна да дете не стеже трака која се ставља око главе, али и да не буде превише лабава. Каиш нека буде довољно чврсто стегнут испод браде.
Похвала и за неуспех!
Врло је важно да похвалите свог малишана. Чак и ако је направио само кратак круг, успео је. И сваки пут ће бити све бољи.
  • Обујте детету удобне патике, да га не жуљају, али немојте ни да га пустите да крене у кломпицама, чак и ако вежбате код куће, јер је важно да окреће педале без бојазни да ће се о њих саплести.
  • Изаберите травнато, пространо место за вежбање, где, наравно, нема људи. Ливада је увек најбоље решење, јер ту дете може слободно да се креће, а ако падне, неће се повредити.
  • За почетак га пустите да “осети” бицикл, да га гура неко време, а онда сам седне на њега, испроба звонце, спусти ноге на педале... Не сме да га доживи као опасност.
  • Покажите му како правилно да седне и да се лагано одгурује ногама како би вежбао равнотежу. Наравно да ћете га придржати чим крене да пада, уместо да га пустите да “тресне” на земљу.

Прочитајте још: Смирите своје дете: Овај фантастичан трик ће вам помоћи против суза најмлађих

Ако видите да се дете уплашио, боље је да за тај дан прекинете “обуку”, јер није добро да дете стекне аверзију, већ да заволи вожњу и препусти јој се.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.