Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Када се јавља ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ЛАКТОЗУ? Препознајте симптоме код детета

Ако се због чаше млека или неког слаткиша ваше дете жали на узнемирен стомак, можда ћете се запитати да ли је за то крива нетолеранција на лактозу

1668696435_profimedia-0228255816.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Деца која су интолерантна на лактозу не производе довољно лактазе, природног ензима у дигестивном тракту који разлаже лактозу. Да бисте тачно утврдили да ли ваше дете има овај проблем, важно је да будете свесни знакова и симптома.

Лактоза је шећер који се налази у храни коју многа деца воле, укључујући млеко, сладолед и меке сиреве. Такође је присутан у неким пекарским производима, преливима за салату, сосовима, слаткишима и другој храни, за коју не очекујете да је ризична. Мајчино млеко и формуле за одојчад такође садрже лактозу.

Прочитајте још: Ваше дете има ЧЕСТЕ ИЗЛИВЕ БЕСА? Ово су шест начина на које можете да се изборите са овим проблемом

Ако се због чаше млека или неког слаткиша ваше дете жали на узнемирен стомак, можда ћете се запитати да ли је за то крива нетолеранција на лактозу.Деца која су интолерантна на лактозу не производе довољно лактазе, природног ензима у дигестивном тракту који разлаже лактозу. Да бисте тачно утврдили да ли ваше дете има овај проблем, важно је да будете свесни знакова и симптома.

Лактоза је шећер који се налази у храни коју многа деца воле, укључујући млеко, сладолед и меке сиреве. Такође је присутан у неким пекарским производима, преливима за салату, сосовима, слаткишима и другој храни, за коју не очекујете да је ризична. Мајчино млеко и формуле за одојчад такође садрже лактозу.

Знаци да ваше дете не подноси лактозу

Ако је ваше дете нетолерантно, што више лактозе конзумира, то ће симптоми бити израженији. Ево неких на које треба да пазите, посебно након што ваше дете једе млечне производе:

  • Изражени гасови, посебно када ваше дете једе млечне производе
  • Водена дијареја са гасовима
  • Надимање стомака и мучнина
  • Осип на кожи и честе прехладе
  • Бол у стомаку и грчеви

Родитељи понекад мешају нетолеранцију на лактозу са алергијом на млеко . Иако ова два имају сличне симптоме, то су веома различита стања. Алергија на млеко је озбиљна реакција имуног система која се обично јавља у првој години живота. Интолеранција на лактозу је проблем са варењем који се ретко виђа код беба.

У ком узрасту се јавља нетолеранција на лактозу

Интолеранција на лактозу заправо није честа код тек рођених беба и обично се појављује тек након треће године код деце која су рођена у пуном термину. Све бебе се рађају са лактазом у цревима. Како расту, ензим лактазе се смањује.

Бебе које су рођене прерано имају већу вероватноћу да имају неку врсту нетолеранције на лактозу која се зове развојни недостатак лактазе. Ово стање обично траје само кратко време након рођења. Међутим, већина недоношчади ће моћи да конзумира формулу која садржи лактозу и мајчино млеко.

Прочитајте још: КАКО ВАСПИТАТИ СИНОВЕ: Шест савета који ће вам помоћи да дечацима "усадите" праве вредности

Симптоми интолеранције на лактозу могу почети у касном детињству или адолесценцији, а могу постати уочљивији у одраслом добу.

Осим нелагодности повезане са овим симптомима, интолеранција на лактозу је неопасан поремећај без дуготрајних компликација. Симптоми се могу избећи ограничавањем одређених намирница у исхрани вашег детета.

Дијагноза и промене у исхрани

Прилично је лако тестирати нетолеранцију на лактозу. Ради се помоћу теста дисања на лактозу, којим се мери нивое водоника у даху након конзумирања лактозе. Повишени нивои водоника у даху указују на неправилно варење лактозе, што може указивати на нетолеранцију на лактозу. Код мале деце и оне која не могу да ураде тест дисања, примењује се елиминација хране која садржи лактозу током две до четири недеље. Иако не постоји лек за овај проблем са варењем, неке промене у исхрани могу направити огромну разлику за ваше дете. 

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas