Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да едукујете децу о значају животне средине?

Навике које се стекну током детињства, у великом броју случајева, остану присутне током целог живота

1682511070_234350_ada-ciganlija-festival-nauke-foto-d.-milovanovic-1_f.jpg
Фото: Д.Милановић
Oglas

Стварати свест о значају животне средине током раних година деце значи улагати у њихову безбрижну будућност и одрастање. Сви желимо здраво, зелено, окружење у коме наша деца могу одрастати у додиру са природом.

 - Природа нам је потребна. Мислите, волите, брините, славите. Дан Земље је сваки дан - написао је Новак Ђоковић, најбољи тенисер света на једној од друштвених мрежа.

Уколико дете од малена научимо да мисли о значају природе и буде пажљиво према њој, врло је вероватно да ће му то постати животни стил.

С обзиром на то да деца воле да проводе време у парковима и у шетњи, бројне су прилике да их научимо како се негује животна средина. Постоји огроман број малих поступака који не захтевају велики напор ни родитеља ни детета, а могу имати веома значајан утицај. 

Фото: Н.Скендерија

Дружите се с природом

Најбољи начин да ваше дете постане свесно свога окружења и важности очувања природе јесте да му укажете на лепоту боравка напољу.

Не треба чекати савршене временске услове. Организујте игру у парку, шетњу кроз шуму, планинарење, вожњу бицикла или камповање. На тај начин, деца ће боравак напољу увек повезивати са лепим искуствима и биће им лакше да поштују и усвоје навике за очување животне средине.

Оно на шта им родитељи могу указати јесте да животну средину не треба узимати здраво за готово: парк ће бити чист и леп за играње само уколико га ми сами чувамо и одржавамо, а у шуми ће бити разноврсних животиња само уколико им не оштетимо станиште. 

Шетње по парку или шуми су савршена прилика да дете научи о томе у којој мери наши свакодневни поступци могу бити штетни за окружење.

Искористите прилику да објасните детету зашто је штетно бацати отпад у природу и научите их да су и они саставни део природе.

''Васпитајте децу тако да буду повезана са природом – израшће тако да буду иноватори, сањари, побуњеници. Неће се плашити да иду сами својим путем.''

 

Постоји безброј игара у природи које дете може самостално да измисли и осмисли, било да се игра у парку, дворишту или на оближњем језеру.

Способност контролисања сопствених активности и развијање поштовања према природи помаже у изградњи самопоуздања.

Нека екологија постане тема у вашим животима

Деца уче и стварају навике посматрајући родитеље. Уколико и сами имате одређене навике и деца ће их много лакше усвојити.

Немојте да чекате да деца порасту - иако млађа деца нису увек способна да схвате зашто је нешто важно, она умеју да прихвате да је оно што укућани раде битно. Временом и сама почињу да увиђају да њихови поступци директно утичу на свет у коме живимо.

Користите прилику да што више разговарате са децом зашто је брига о планети битна.

Смањивање потрошње

Одговорно располагање ресурсима један је од најбитнијих аспеката очувања животне средине. То се односи на све.

Будите и сами пример: немојте затрпавати фрижидер са намирницама које на крају нећете стићи да поједете, нити затрпавати дете са неквалитетним играчкама које ће брзо завршити у канти за ђубре.

Рециклирајте

Почните од вашег дома: набавите посебне канте у којој ћете разврставати отпад (гледајте да исте буду доступне и деци) и почните.

Фото: Схуттерстоцк

Одвојите и једну посебну канту за директну рециклажу, тј. канту у коју ћете одвајати све ствари за које сматрате да ћете моћи поново да их употребите. Одаберите кутије за разне ситнице које ћете декорисати, комаде тканине од старих ствари од којих можете да сашијете, на пример, гардеробу за лутке.

Једна од варијанти је и да рециклирате рециклирање, тј. да направите канте за рециклажу од кутија којих сте хтели да се решите.

Еколошки филмови и књиге

Посетите библиотеку и консултујте се са људима који тамо раде, сигурно ће вам препоручити неку добру књигу у складу са узрастом детета.

Причајте са њима о рециклажи и зашто мислите да је важно да и они буду део тога.

На интернету се могу наћи разноразни едукативни садржаји и филмови на тему екологије за децу млађег узраста.

"Чувајмо Земљу и природу на њој, јер их нисмо наследили од својих дедова и очева, него смо их позајмили од својих потомака." 

Човек који воли природу не може бити лош

Изузетно је важно да децу научимо како да брину о живим бићима и да им помогнемо да схвате колико је та брига важна.

Ако од најранијег детињства повежемо дете са природом, оно ће створити навику да чува, брине и негује животно окружење, као и да воли свет око себе.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas