Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ: Здрава животна средина је основа здравог друштва - Како људи могу помоћи у очувању зеленила и околине?

Планета Земља једино је место које имамо за живот , те је стога неопходно да водимо рачуна о њима, како би свој, а и живот генерација које долазе, учинили бољим и здравијим. Тим поводом, сваке године широм света 28. јула обележава се Светски дан заштите природе. Циљ је ширење свести о свим богаствима којим планета Земља обилује и њиховом значају за глобално друштво.

1690902503_zemlja.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Важно је што више утицати на појединце како би разумели значај одрживости природе и створили добре навике које ће допринети  животу у складу са природом.

Као што је и познато, многа истраживања до сада показала су да боравак у природи значајно може утицати на људско здравље, и да се здрава околина може сматрати основом за продуктивно друштво. Најпростоје речено, човјек је уједно и највећи пријатељ, али и највећи непријатељ природе и њених богатстава. Својим несавесним деловањем у великој мери може угрозити благодети животне средине. Ту су још и климатске промене, глобално загревање, топљење ледених брегова, пораст ниова мора и океана, што додатно погоршава целокупну слику.

Обележавањем Светског дана заштите природе наглашава се потреба очувања здраве животне средине и природних ресурса за одржавање стабилног и здравог друштва. Спасавање биљака и животиња којима прети нестанак један је од примарних циљева Светског дана заштите природе. Такође, на овај дан се спроводе многе активности фокусиране на очување нетакнутих различитих компоненти природе као што су флора, фауна, енергетски ресурси, земљиште, вода и ваздух.

Међутим, забрињавајућа је чињеница да колико год се у последњих неколико година причало о овој проблематици и подизала свест људи, још увек је „пуно посла“  на глобалном нивоу. Потреба за очувањем животне средине све је приметнија, а људска жеља за богаћењем и претерана експлоатација природних ресурса довела нас је до изумирања појединих животињских врста, промене временских прилика, уништавања станишта дивљих животиња...

Међународна унија за очување природе (И.У.Ц.Н.) основана је управо како би се суочила са тим изазовима. Годинама је своје активности фокусирала на испитивање људских активности и њихов утицај на природу. Тренутно ова унија располаже најсвеобухватнијом базом података о ризику глобалног изумирања врста. И.У.Ц.Н. је тренутно највећа и најразноврснија еколошка мрежа на свету.

Како можемо помоћи очувању природе?

1. Смањење употребе пластике

Пластика је јефтина и веома згодна за употребу, али долази са импликацијама по животну средину. Пластични производи нису биоразградиви и представљају „ трн у оку“ у нашем окружењу. Уместо тога, пређите на производе направљене од разградивих и природних компоненти.

2. Проверите е-отпад

Са брзим технолошким променама, људи купују нове електронске предмете не размишљајући о томе где стари производи завршавају. Већина произведеног е-отпада се неправилно одлаже. Тежите  да смањите свој е-отпад и потражите опције за рециклажу пре куповине нових производа.

3. Сачувај воду

Један од највећих ефеката климатских промена је смањење нивоа  воде за пиће. Једноставни кораци као што је затварање славина за воду када се не користе могу уштедети хиљаде галона воде годишње.

4. Рециклажа и разврставање отпада приликом одлагања у јавне контејнере

Понекад је тешко пронаћи алтернативу, па су људи „осуђени“ на куповину пластичних, алуминијумских или неких других амбалажа. Када се већ нађемо у таквој ситуацији не би било лоше да се такав отпад поново нађе у производном процесу, што је могуће уз помоћ рециклаже. Уколико у близини ваше куће или стана постоје контејнери са јасно назначеном врстом отпада на њима, покушајте раздвојити стакло од пластике и учинићете тако велику услугу животној средини, „спасивши је“ од материјала који нису биоразградиви, и који ће завршити на депонији, те  тамо годинама загађивати земљиште и ваздух.

5. Штедите електричну енергију

Технологије су напредовале, па  се широм света ради на преласку на алтернативне изворе енергије. Зато је важно имати свест о рационалнијој употреби, те сваки пут кад смо у прилици уштедети струју. Тако, на пример, можете искључити светла у просторијама у којим тренутно не боравите, искључити ТВ ако га не гледате, а у летњим данима климу подесити на који степен више у односи на оно што сте навикли.

6. Садите биљке и дрвеће

Дрвеће значајно може допринети да се смањи ерозија тла, док биљке, па макар биле узгајане и у кућној варијанти, могу позитивно утицати на ваше здравље тако што пречишћавају ваздух у просторији у којој боравите,. Иако наведени савети делују као ситнице, морамо бити свесни и да појединци  могу учинити много за добро наше планете, те да заједно  малим корацима можемо постићи много за добробит природе и нас самих.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas