Oglas
· · Komentari: 0

Kako da edukujete decu o značaju životne sredine?

Navike koje se steknu tokom detinjstva, u velikom broju slučajeva, ostanu prisutne tokom celog života

1682511070_234350_ada-ciganlija-festival-nauke-foto-d.-milovanovic-1_f.jpg
Foto: D.Milanović
Oglas

Stvarati svest o značaju životne sredine tokom ranih godina dece znači ulagati u njihovu bezbrižnu budućnost i odrastanje. Svi želimo zdravo, zeleno, okruženje u kome naša deca mogu odrastati u dodiru sa prirodom.

 - Priroda nam je potrebna. Mislite, volite, brinite, slavite. Dan Zemlje je svaki dan - napisao je Novak Đoković, najbolji teniser sveta na jednoj od društvenih mreža.

Ukoliko dete od malena naučimo da misli o značaju prirode i bude pažljivo prema njoj, vrlo je verovatno da će mu to postati životni stil.

S obzirom na to da deca vole da provode vreme u parkovima i u šetnji, brojne su prilike da ih naučimo kako se neguje životna sredina. Postoji ogroman broj malih postupaka koji ne zahtevaju veliki napor ni roditelja ni deteta, a mogu imati veoma značajan uticaj. 

Foto: N.Skenderija

Družite se s prirodom

Najbolji način da vaše dete postane svesno svoga okruženja i važnosti očuvanja prirode jeste da mu ukažete na lepotu boravka napolju.

Ne treba čekati savršene vremenske uslove. Organizujte igru u parku, šetnju kroz šumu, planinarenje, vožnju bicikla ili kampovanje. Na taj način, deca će boravak napolju uvek povezivati sa lepim iskustvima i biće im lakše da poštuju i usvoje navike za očuvanje životne sredine.

Ono na šta im roditelji mogu ukazati jeste da životnu sredinu ne treba uzimati zdravo za gotovo: park će biti čist i lep za igranje samo ukoliko ga mi sami čuvamo i održavamo, a u šumi će biti raznovrsnih životinja samo ukoliko im ne oštetimo stanište. 

Šetnje po parku ili šumi su savršena prilika da dete nauči o tome u kojoj meri naši svakodnevni postupci mogu biti štetni za okruženje.

Iskoristite priliku da objasnite detetu zašto je štetno bacati otpad u prirodu i naučite ih da su i oni sastavni deo prirode.

''Vaspitajte decu tako da budu povezana sa prirodom – izrašće tako da budu inovatori, sanjari, pobunjenici. Neće se plašiti da idu sami svojim putem.''

 

Postoji bezbroj igara u prirodi koje dete može samostalno da izmisli i osmisli, bilo da se igra u parku, dvorištu ili na obližnjem jezeru.

Sposobnost kontrolisanja sopstvenih aktivnosti i razvijanje poštovanja prema prirodi pomaže u izgradnji samopouzdanja.

Neka ekologija postane tema u vašim životima

Deca uče i stvaraju navike posmatrajući roditelje. Ukoliko i sami imate određene navike i deca će ih mnogo lakše usvojiti.

Nemojte da čekate da deca porastu - iako mlađa deca nisu uvek sposobna da shvate zašto je nešto važno, ona umeju da prihvate da je ono što ukućani rade bitno. Vremenom i sama počinju da uviđaju da njihovi postupci direktno utiču na svet u kome živimo.

Koristite priliku da što više razgovarate sa decom zašto je briga o planeti bitna.

Smanjivanje potrošnje

Odgovorno raspolaganje resursima jedan je od najbitnijih aspekata očuvanja životne sredine. To se odnosi na sve.

Budite i sami primer: nemojte zatrpavati frižider sa namirnicama koje na kraju nećete stići da pojedete, niti zatrpavati dete sa nekvalitetnim igračkama koje će brzo završiti u kanti za đubre.

Reciklirajte

Počnite od vašeg doma: nabavite posebne kante u kojoj ćete razvrstavati otpad (gledajte da iste budu dostupne i deci) i počnite.

Foto: Shutterstock

Odvojite i jednu posebnu kantu za direktnu reciklažu, tj. kantu u koju ćete odvajati sve stvari za koje smatrate da ćete moći ponovo da ih upotrebite. Odaberite kutije za razne sitnice koje ćete dekorisati, komade tkanine od starih stvari od kojih možete da sašijete, na primer, garderobu za lutke.

Jedna od varijanti je i da reciklirate recikliranje, tj. da napravite kante za reciklažu od kutija kojih ste hteli da se rešite.

Ekološki filmovi i knjige

Posetite biblioteku i konsultujte se sa ljudima koji tamo rade, sigurno će vam preporučiti neku dobru knjigu u skladu sa uzrastom deteta.

Pričajte sa njima o reciklaži i zašto mislite da je važno da i oni budu deo toga.

Na internetu se mogu naći raznorazni edukativni sadržaji i filmovi na temu ekologije za decu mlađeg uzrasta.

"Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo nasledili od svojih dedova i očeva, nego smo ih pozajmili od svojih potomaka." 

Čovek koji voli prirodu ne može biti loš

Izuzetno je važno da decu naučimo kako da brinu o živim bićima i da im pomognemo da shvate koliko je ta briga važna.

Ako od najranijeg detinjstva povežemo dete sa prirodom, ono će stvoriti naviku da čuva, brine i neguje životno okruženje, kao i da voli svet oko sebe.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas