· · Коментари: 0

Како да помогнете стидљивом детету: Три корака до самопоуздања

Сећате ли се малишана који се на тренинзима фудбала или плеса крију иза својих мајки док оне покушавају да их наведу да се придруже осталима?

1671721168_shutterstock_1460722592.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Шта је са децом која су на рођенданским журкама седела по страни док су сви остали плесали? Ево једне тужне истине: многа од њих су и данас таква. Нека су се још више повукла у свој свет у који не пуштају никог.

Можда сте као дете и сами били стидљиви, али то свакако није нешто што желите својој деци. Стидљива деца су таква првенствено јер се брину да ће им се други смејати ако не буду довољно добра у нечем, иако у већини случајева за тим нема стварног разлога.

Представите детету нове ствари као нешто позитивно

Испробавање нових ствари може да буде застрашујуће за неке малишане. Међутим, то не мора да буде тако ако их детету представите као нешто позитивно. Можете му открити да је и вама требало неко време да постанете добри у нечем што вам сада иде лако од руке. Питајте га шта је то што је одувек хтело да проба, али се плашило, што можете заједно да испробате. Кажите му да једна промашен го или изгубљена утакмица не значе пораз до краја живота, већ да отварају врата новим приликама.

Прочитајте још: Жена је у трећој години сина дала на усвајање: СЕДАМ ГОДИНА касније изненадила се када је сазнала шта се са њим догодило

Правите мале кораке

Није могуће „натоварити“ самопоуздање на своја леђа преко ноћи. Можда ћете пожелети да своје дете погурате на терен за фудбал и отрчите до трибина, али то је погрешан приступ. Самопоуздање је потребно изградити, а то је нешто што не може да се убрза. Ваше дете мора бити довољно сигурно у себе да би се нечему препустило. Можда ће вашем малишану бити лакше ако његов брат или најбољи другар истрче са њим на терен. Деца обично са много више жеље учествују у нечем ако крај себе имају неког познатог.

Охрабрите дете да се дружи са другом децом

Као што смо већ истакли, пријатељства су она која помажу деци да се отворе ка свету који га окружују. Добри пријатељи могу помоћи вашем стидљивом малишану да буде одважнији и спремнији за испробавање нових ствари. Једноставним позивом од стране другара да им се придружи у игри, дете може заборавити на осећај стида и заиста уживати. Као родитељ ви можете допринети томе тако што ћете позивати чешће другаре вашег детета на дружење и разговарати с њим на тему пријатељства.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.