· · Коментари: 0
БРИГА

Како да знате да је беба срећна и здрава? Пратите следеће СИГНАЛЕ

Родитељи често страхују да ли њихове бебе довољно једу, спавају и да ли успешно расту и развијају се.

1616137245_e36ee4734c9bfec99f6f7239fbed84c6068f6337.jpg
Фото: Депозит

Ових неколико знакова може вам дати јасније одговоре.

Беба се смири кад је додирнете, као и кад вам чује глас

Ово показује да сте успели да се повежете са својом бебом. Новорођенчад иначе много плаче, али је мајчин и очев глас нешто што им је месецима привлачило пажњу док су били у стомаку па се то исто дешава и кад се роде. Чују ли глас родитеља, у комбинацији са ушушкавањем, ношењем и мажењем, то би их свакако требало умирити и први је корак у емоционалном развоју.

Дневно мењате и по 10 пелена, а беба добија на тежини

То доказује да се беба довољно храни, иако количина попијеног млека из дана у дан може да варира. Многе мајке које доје питају се да ли је то довољно за бебу. Доказ за то су мокре пелене.

Након рођења бебе важне су и редовне посете педијатра, а у међувремену пратите пуњење пелена. Немојте бити опседнути количином сваког оброка јер бебе не једу једнако сваког дана, па ни при сваком оброку. Кључан је свеукупни резултат – раст тежине.

Фото: Депозит

Беба је тиха и пажљива макар неколико пута дневно

Прве седмице бебиног живота карактерише храњење свака два сата и пуно спавања, и до 16 сати дневно, али ретко неколико сати „у комаду”.

Између тих активности пуно је плача и то је све. С даљим напретком беба почиње учити како да контролише своје мишиће и фокусира се на нешто, а најчешће су то родитељи, те и ви почињете схватати какав мали „сунђерчић” која упија све што види имате у својим рукама. Када је беба тиха или „диже узбуну”, то је знак да прати све око себе и процесира нове информације, пише 021.рс. Након првог месеца приметићете да почињу више да посматрају свет и почињу да уче, па постају тише и ослушкују.

Контакт очима, осмеси и интеракција

Беба с временом постаје све друштвенија и сретнија. Прва успостављања контакта очима стижу са месец дана, први осмех са два, гугутање са три, а први смех са четири месеца. Ова интеракција показује да беба постаје све свеснија свог окружења и да на неки начин разуме како се треба понашати у друштву. До петог месеца уредно ће на осмех одговарати осмехом као да је то рефлекс. Све ово важни су знаци раног развоја језика.

Беба постаје снажнија

Многе бебе главу могу самостално држати већ након првог месеца, али то траје веома кратко. До трећег месеца то иде успешније и тада знате да је у стању напрезати своје мале мишиће. Да бисте јој у томе помогли, побрините се да ван седалице проводи квалитетно време, те је повремено држите на поду потрбушке јер јој то може помоћи да убрза развој различитих група мишића, укључујући и оне који јој касније омогућавају окретање или седење.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.