Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које емоције дете може да НАСЛЕДИ ОД РОДИТЕЉА: Ово "упијају"

Један или оба родитеља могу "пренети" на децу одређене емоције, па чак и ментална стања

1685113031_shutterstock_535152550.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Истраживања показују да се одређене емоције могу наследити од родитеља То се зове "трансгенерацијско епигенетско наслеђе" или епигенетика, али и кроз различите моделе понашања и искуства, дете такође усваја "емоционални код".

Ево којих 8 емоција се могу наследити кроз породичну трауму, родитељско моделовање или понашање:

Бес

Постоје три главне врсте нездравог беса: агресивна љутња, пасивно-агресивна љутња и супресивна љутња – све то може негативно утицати на дете. На пример, ако је родитељ агресивно љут јер виче, његово дете би могло да одрасте да опонаша исто понашање или да научи да га преусмери у своју манифестацију беса.

Срамота

Овакво осећање најчешће подстичу речи које чине да дете губи на самопоуздању: "Никада нећеш бити довољно добар" или "Глуп си". Детету се улива осећај срамоте и стида, такод а губи самопоуздање приликом обављања важних задатака.

Кривица

Оваква емоција је најчешће повезана и са емоционалном уценом. На пример, "Да ме волиш, очистио би куһињу" или "Ниси ово урадио јер ти није стало до маме". Ово су типични примери родитеља који користе кривицу као "полугу". Ово понашање, иако типично, и даље се сматра екстремним обликом манипулације.

Беспомоћност

Подразумева играње улога жртве. У овом случају, родитељ користи своју прошлу трауму као изговор за лоше понашање: "Овако је мене моја мајка третирала" или "Понашам се тако јер напорно радим за тебе". На овај начин деца се уче да увек траже изговоре за своје лоше поступке и усвајају, односно "наслеђују" овакво понашање.

Несигурност

Примарна развојна тактика коју користе деца је њиһова склоност да проучавају своје родитеље у настојању да сазнају више о себи. Проблем са овим методом самооткривања је у томе што дете може апсорбовати и несигурност родитеља. Несигурност која доводи до тога да родитељ због страһа не траћжи унапређење може се лако преточити на дете које ће из несигурности неће отићи на аудицију за представу.

Себичност

Ово се најчешће види у породицама у којима нема међусовбног поверења и емпатије између родитеља и деце, браће и сестри. У раним фазама развоја, поверење је од суштинског значаја, а када не постоји везаност и близак однос, већ фокусирање само ан себе, од насјтаријих чклланова породице до најмлађих, усваја се себичност.

Критика

Непрестано критиковање детета због тога шта носи, како изгледа, како се понаша или са ким се дружи је исцрпљујуће. Нарочито када су ове критике у комбинацији са: "Радим ово само зато што те волим." За дете које одраста слушајући ово, бити критичан и осуђивати друге изгледа као природна ствар. Али није, и заправо је ризична јер моћже уништити односе и самопоуздање других људи.

Љубомора

Када дете yстално у односу мајке и оца примећује љубомору, постоји ризик да усвоји такав модел понашања у својим односима. Такође, завист родитеља према пријатељима, родбини, комшијама може код детета пробудити слична осећања, што изазива токсично понашање.

Стручњаци истичу да кроз усвајање одређених модела понашања у породици можемо наследити разне емоције, а да многе од њих остају дубоко закопане у нама, па нам је често тешко и да их препознамо и освестимо. Зато је важно водити рачуна о менталном здрављу, без обзира на узраст и године, и филтиррати осећања, уздвајајући она која нам помажу да будемо бољи и да се осећамо боље, од оних који су токсични како по нас, тако и по наше блиске људе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas