· · Коментари: 0

Припрема родитеља за нову животну улогу – долазак новог члана породице

Трудноћа представља прави благослов за сваку породицу, нарочито када се ради о првом детету

1653312702_pregnancy-g82098e9d1_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Девет месеци неким женама прође лакше, некима теже, али једно је сигурно – све се подједнако радују доласку новог члана. И то не само жене; велики број мушкараца пролази кроз велике физичке и емоционалне промене, иако нису у „другом“ стању. Већина супружника није сигурна шта да очекује доласком бебе, како ће се снаћи у новим улогама и да ли ће бити добри родитељи. 

За време благословеног стања, потребно је у потпуности адаптирати свој животни простор и набавити основне ствари без којих беба не може. Креветац, носиљка, колица, пелене, козметика, одећа и још много тога налази се на списку неопходних потрепштина, које родитељи купују или наслеђују од својих рођака, чија су деца довољно порасла. 

Када мајчино млеко није довољно, уведите млеко за бебе

Беба захтева пажњу, љубав и негу, али и довољан број млечних оброка, како би напредовала и расла. Млеко представља основну храну првих шест месеци у животу беба, од којег добија све потребне нутријенте за правилан раст и развој. Како расту, бебе постају покретљивије и троше више енергије за све своје активности, па се и потреба за храном повећава. 

Међутим, када мајка нема довољно млека, оно није доброг квалитета или услед употребе појединих лекова није у могућности да доји, потребна је помоћ при исхрани у виду дохране. 

Млеко за бебе спада у врсту комплетног оброка за бебе, када мајка није у могућности да доји из наведених разлога. Код неких жена, услед веће запослености и ранијег враћања са породиљског, коришћење адаптиране млечне формуле је неизоставни начин исхране. Колика ће бити количина припремљеног млека зависи од старости новорођенчета, а правилна припрема и храњење се подразумевају. 

Припрема за преглед код педијатра

Након изласка из породилишта, долазак здравствених радника ради првих провера окружења за бебу и вашег сналажења у првим данима и недељама, помаже вам као психичка подршка да правилно водите рачуна о свом детету. 

Када дође време првог контролног прегледа, углавном родитељи имају прегршт питања и нејасноћа, на која вам може педијатар одговорити. Савет је да их све запишете, како се не би догодило да нешто заборавите. Документацију за бебу и додатну пресвлаку свакако понесите. 

На контроли код педијатра, обавља се комплетан преглед бебе, који подразумева прегледе очију, носа, ушију, коже, врата, стомака, као и срца и плућа стетоскопом. Затим следи мерење бебе, тј. њене дужине, тежине и обима главе. Обично ће вам лекар препоручити и када је право време за примање одговарајуће вакцине. 

Потребно је и да маме буду здраве – осим одласка код гинеколога и лекара опште праксе, посетите и стоматолошку ординацију

Гинеколошки преглед је први на списку контрола, како би се потврдило да ли се тело жене враћа постепено у нормалу. Свакој породиљи, било да је у питању природни порођај или царски рез, потребно је мање или више времена за опоравак. 

Осим тога, провера биохемиских анализа крви и урина је свакако корисна, јер жене пролазе кроз различлите хормонске промене, као и за време трудноће. Како је и орално здравље важно, стоматолошка ординација је незаобилазна станица, јер у трудноћи најбрже страдају кости и зуби. Зато, драге маме, водите рачуна о себи, како бисте биле способне да водите рачуна и о својој породици.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.