Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
промо

Доктор објашњава: Колико су пробиотици заиста ефикасни?

У XXИ веку готово свакодневно се срећемо са појмом пробиотик

1659441022_profimedia-0244453739.jpg
Фото: профимедиа
Oglas

Данас се пробиотиком називају и многи производи који то заправо нису, само зато што поседују неку количину пробиотских култура. Да би нешто било пробиотик, и да би заиста било ефикасно треба поћи од дефиниције тј. објашњења коју даје Светска здравствена организација (Wорлд Хеалтх Организатион). Према тој дефиницији пробиотици су живи микроорганизми који унети у организам у познатом броју остварују користан ефекат на здравље домаћина.

Ко има потребу да користи неки пробиотски препарат, треба да обрати пажњу на две чињенице: који пробиотска култура се налази у препарату и у којој дози.

Различити производи на тржисту садрже различите пробиотске културе. Уколико се питате да ли је овакав присутп исправан, одговор је да. Зашто? Различити пробиотици делују потпуно другачије и могу помоћи код различитих тегоба. Бројна научна истраживања и јасне препоруке удружења као што су Светска гастроентеролошка организација (Wорлд Гастроентерологy Организатион) или Европско удружење педијатара гастроентеролога, хепатолога и нутрициониста (ЕСПГХАН) дају нам одговор на питање који су пробиотици ефикасни у којим ситуацијама. Конкретан пример је рецимо актуелна тема путничке дијареје, коју свако жели превенирати. У ту сврху се саветује примена пробиотске гљивице Саццхаромyцес боулардии. Према светским водичима и Смерницама фрамцеутског факултета у Београду поменута пробиотска гљивица има највиши ниво доказа у превенцији, али и третману путничке дијареје. Према водичима, примена Саццхаромyцес боулардии се саветује и у терапији инфекције хеликобактеријом јер доказано смањује нежељене ефекте саме терпаије и поспешује излечење.  Још један пример је, да се за спречавање и третман дијареје узроковане применом антибиотика саветује примена једине пробиотске гљивице Саццхаромyцес боулардии  или евентуално пробиотске бактерије Лацтобациллус рхамносус ГГ. У педијатријској популацији је, такође, за третман акутних дијареја (пролива) препоручена примена препарата који садрже поменуте сојеве. Тако, зависно од проблема са којим се пацијент суочава, лекар или фармацеут треба да посаветују одређени препарат.

Фото: Лична архива, Проф. др Георгиос Константинидис, педијатар-неонатолог, Председник Удружења педијатара Србије

Зашто је важна доза?          

У којој дози применити препарат? Ово питање је изузетно значајно, обзиром да је потребно узети оне дозе које су кроз клиничке студије показале ефикасност. Заправо, у свим националним, европским или светским водичима уз одређену индикацију је јасно наведена доза и потребна дужина давања у којима пробиотски сој доказано помаже. У складу са наведеним светским и европским смерницама и Удружење педијатара Србије даје своје смернице и препоруке.

Знамо која је доза ефикасна. Да ли је то довољно?

Пробиотици су, као што смо рекли на почетку, живи микроорганизми који унети у организам у познатом броју остварују користан ефекат на здравље домаћина. Као такви, они су изузетно осетљиви на утицај услова спољашње средине којима су свакодневно изложени (влагу, температуру, кисеоник). Уколико у тренутку производње у капсулу или кесицу буде упаковано нпр. 10 милијарди пробиотских култура, то не значи да ће на крају рока употребе та иста капсула имати исту количину пробиотика. Напротив, пробиотици ће бити присутни у значајно мањој мери, а знамо да од дозе зависи ефикасност производа. Због тога је изузетно важно обратити пажњу на паковање.

Прво погледајте - да ли је на спољашној амбалажи (на кутији) јасно назначен број живих микроорганизама у тренутку производње или њихов број на крају рока употребе. Само за производе који гарантују потребни број на крају рока употребе можемо бити сигурни да ће бити ефикасни у тренутку када нам буду заиста и потребни.

Ово је наравно изазов за све произвођаче пробиотика, јер захтева најстрожу контролу квалитета како сировина које у фабрику улазе, тако и контролу паковања и на крају финалног производа.

Добар пример улагања у квалитет, је иновативно атецх паковање, које омогућава произвођачима да гарантују ефикасност и безбедност пробиотских препрата до краја рока употребе.

Фото: промо

Објашњење се крије у самој структури атецх паковања. Блистер са капсулама пробиотског препарата додатно је упакована у трослојну кесицу. Три слоја фолије пружају додатну заштиту, а током процеса производње је из кесице елиминисан кисеоник који уништава пробиотске културе.

Због свега наведеног као педијатар, увек саветујем да се приликом избора препарата обрати пажња не само на избор доказано ефикасне пробиотске културе већ и да ли се она као таква у потребном броју заиста и налази у одабраном препарату. Одговарајуће паковање које гарантује да нећемо компромитовати пробиотик је овде свакако пресудно.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas