Oglas
· · Komentari: 0

Priprema roditelja za novu životnu ulogu – dolazak novog člana porodice

Trudnoća predstavlja pravi blagoslov za svaku porodicu, naročito kada se radi o prvom detetu

1653312702_pregnancy-g82098e9d1_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Devet meseci nekim ženama prođe lakše, nekima teže, ali jedno je sigurno – sve se podjednako raduju dolasku novog člana. I to ne samo žene; veliki broj muškaraca prolazi kroz velike fizičke i emocionalne promene, iako nisu u „drugom“ stanju. Većina supružnika nije sigurna šta da očekuje dolaskom bebe, kako će se snaći u novim ulogama i da li će biti dobri roditelji. 

Za vreme blagoslovenog stanja, potrebno je u potpunosti adaptirati svoj životni prostor i nabaviti osnovne stvari bez kojih beba ne može. Krevetac, nosiljka, kolica, pelene, kozmetika, odeća i još mnogo toga nalazi se na spisku neophodnih potrepština, koje roditelji kupuju ili nasleđuju od svojih rođaka, čija su deca dovoljno porasla. 

Kada majčino mleko nije dovoljno, uvedite mleko za bebe

Beba zahteva pažnju, ljubav i negu, ali i dovoljan broj mlečnih obroka, kako bi napredovala i rasla. Mleko predstavlja osnovnu hranu prvih šest meseci u životu beba, od kojeg dobija sve potrebne nutrijente za pravilan rast i razvoj. Kako rastu, bebe postaju pokretljivije i troše više energije za sve svoje aktivnosti, pa se i potreba za hranom povećava. 

Međutim, kada majka nema dovoljno mleka, ono nije dobrog kvaliteta ili usled upotrebe pojedinih lekova nije u mogućnosti da doji, potrebna je pomoć pri ishrani u vidu dohrane. 

Mleko za bebe spada u vrstu kompletnog obroka za bebe, kada majka nije u mogućnosti da doji iz navedenih razloga. Kod nekih žena, usled veće zaposlenosti i ranijeg vraćanja sa porodiljskog, korišćenje adaptirane mlečne formule je neizostavni način ishrane. Kolika će biti količina pripremljenog mleka zavisi od starosti novorođenčeta, a pravilna priprema i hranjenje se podrazumevaju. 

Priprema za pregled kod pedijatra

Nakon izlaska iz porodilišta, dolazak zdravstvenih radnika radi prvih provera okruženja za bebu i vašeg snalaženja u prvim danima i nedeljama, pomaže vam kao psihička podrška da pravilno vodite računa o svom detetu. 

Kada dođe vreme prvog kontrolnog pregleda, uglavnom roditelji imaju pregršt pitanja i nejasnoća, na koja vam može pedijatar odgovoriti. Savet je da ih sve zapišete, kako se ne bi dogodilo da nešto zaboravite. Dokumentaciju za bebu i dodatnu presvlaku svakako ponesite. 

Na kontroli kod pedijatra, obavlja se kompletan pregled bebe, koji podrazumeva preglede očiju, nosa, ušiju, kože, vrata, stomaka, kao i srca i pluća stetoskopom. Zatim sledi merenje bebe, tj. njene dužine, težine i obima glave. Obično će vam lekar preporučiti i kada je pravo vreme za primanje odgovarajuće vakcine. 

Potrebno je i da mame budu zdrave – osim odlaska kod ginekologa i lekara opšte prakse, posetite i stomatološku ordinaciju

Ginekološki pregled je prvi na spisku kontrola, kako bi se potvrdilo da li se telo žene vraća postepeno u normalu. Svakoj porodilji, bilo da je u pitanju prirodni porođaj ili carski rez, potrebno je manje ili više vremena za oporavak. 

Osim toga, provera biohemiskih analiza krvi i urina je svakako korisna, jer žene prolaze kroz različlite hormonske promene, kao i za vreme trudnoće. Kako je i oralno zdravlje važno, stomatološka ordinacija je nezaobilazna stanica, jer u trudnoći najbrže stradaju kosti i zubi. Zato, drage mame, vodite računa o sebi, kako biste bile sposobne da vodite računa i o svojoj porodici.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas