Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПЕДИЈАТАР

Педијатар Миловановић: Стомачни вирус је најопаснији код предшколаца, а бебе одмах водите у болницу

Међу млађим школарцима све је више оних са стомачним вирусом, који почиње повишеном телесном температуром, па повраћањем, а затим се јавља и проливаста столица.

1617618175_Depositphotos_236234136_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Према речима асистента др Ивана Миловановића, шефа Дневне болнице гастроентерологије, Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, што је дете млађе ризик од превеликог губитка течности услед повраћања и пролива је већи, па би родитељи који осим школарца имају и бебу требало да буду посебно опрезни.

Прочитајте још: Уролог Бабић: Смањен број сперматозоида се лечи на ТРИ начина, а први су витамини

Стомачни вируси нису неуобичајени међу најмлађима, али захтевају адекватан третман да не би дошло до компликација као што је велики губитак течности.

Симптоми за болницу
Уколико пак дете упорно повраћа, има сува уста, наслаге на језику, поспано је и није дуго мокрило, онда се ради о средњој до тешкој дехидрацији. Она се не може кориговати надокнадом течности преко уста, већ је потребна краткотрајна хоспитализација ради интравенске надокнаде течности.

- Основ лечења стомачне вирозе код школске деце је да им се у кућним условима адекватно надокнади изгубљена течност - објашњава др Миловановић.

Рехидратација се ради постепено, а најважније је код беба и предшколаца.

То се ради постепено, обично оралним рехидратационим средствима, које се могу купити у свакој апотеци, а садрже доста електролита односно соли. Могућа је и рехидратација приручним средствима као што су готове супе из кесе или сок од јабуке разблажен са водом. У већини случајева, овакав третман уколико је спроводи постепено и упорно у трајању од неколико сати, довољан је да дете не дехидрира.

Прочитајте још: Еликсир младости са наше пијаце кошта 45 динара, а спречава боре

Када је о новорођенчади реч и одојчади до шест месеци старости поступак је другачији.

- Код њих не треба бити упоран са кућном рехидратацијом, већ их што пре довести код лекара да се утврди узрок повраћања или пролива и започне са адекватном надокнадом течности у болничким условима - каже др Миловановић. - Обично се тада уради и анализа столице и то копрокултура када се сумња на бактерије или брзи антигенски тестови када се сумња на вирусне проузроковаче: рота, адено и норо вирус. Потребно је нагласити да подоји до шест месеца смањују учесталост и тежину цревних инфекција.

До треће године 3 инфекције
Сматра се да ће до треће године живота свако дете да има између једне и три епизоде цревне инфекције. У највећем броју случајева ради се о вирусним инфекцијама, које се обично преносе у кући или колективу преко прљавих руку.
Крв у столици је аларм за одлазак код лекара

Уколико се примети крв у столици потребно је одмах потражити помоћ лекара.

- Крв у столиции код деце најчешће указује на бактеријску цревну инфекцију или на компликацију цревне инфекције, као што је инвагинација и она свакако захтева што раније јављање лекару - каже наш саговорник.

Прочитајте још: Моћни састојак ЂУМБИРА има јако деловање у борби против инфекција: Зашто би чешће требало да се нађе на менију?

Иначе, инфекције пробавног система код деце представљају једне од најчешћих болести са којима се деца и родитељи сусрећу.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas