Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПСИХОЛОЗИ ОТКРИВАЈУ: Ево који знаци могу указати на то да ваше ДЕТЕ има мањак емпатије

Да ли препознајете ова понашања код вашег малишана?

1697624102_Foto-Shutterstock-empatija-kod-dece.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Када би требало да се забринемо ако деца показују неосетљивост, безосећајност, па чак и окрутно понашање? Чак и тада, можемо ли заиста да препознамо способност малишана за емпатију? То су питања која неретко муче родитеље, васпитаче или наставнике. Истраживачи тврде да је емпатија нешто што може да се развије и научи.

Проблем је у томе што превише одраслих верује да су малтретирање, окрутност, нељубазност или неосетљивост само фаза у развоју, изоловани поступак или урођени темперамент, а то су велике заблуде.

Емпатија се учи и што дуже чекамо да заменимо нељубазне или агресивне поступке наше деце, то ће та промена дуже трајати и то је већи ризик за њихов погрешан емоционалан и морални развој.

Дечји психолог Брајан Џонсон и акушер-гинеколог са искуством у генетском истраживању Лори Бердал написали су књигу "Wарнинг Сигнс: Хоw то Протецт Yоур Кидс фром Бецоминг Вицтимс ор Перпетраторс оф Виоленце анд Аггрессион" посвећену управо превентивном деловању на децу како не би постали агресори или жртве.

Овог пута преносимо одломак из књиге Џонсона и Бердалове који је посвећен управо показатељима ниске емпатије.

"Саосећање и доброта чине суштину човечанства. Емпатија је критична, емоционална способност да се стваите у кожу других људи како бисте разумели њихова осећања и ситуације. Деца то могу да схвате као саосећање према људима када доживе неку несрећу. Пошто слаба емпатија или њен недостатак представља ризик од агресије и насиља, неопходно је усадити емпатију појединцу још током детињства. Можда неочекивано, али емпатија децу такође штити од тога да постану жртве,

Знаци упозорења да дете нема развијену емпатију

Мала деца често не показују емпатију, јер се она развија постепено одрастањем. Ипак, постоји неколико показатеља ниске емпатије код старијих основаца и средњошколаца:

Не показује симпатије према људима или ликовима у филму, серији који пате, нити му је стало нити жали због туђе невоље, туге или несреће. На пример, када неко падне, а притом се повреди, дете не показује интересовање и забринутост, већ се смеје, уместо да пита да ли је особа у реду и да помогне.

Углавном је неосетљив на потребе других; на пример може се десити да гледа неког коме је очигледно потребна помоћ, а не ради ништа.

Неувиђаван је или се не обазире на осећања других људи; када види да је неко узнемирен и усплахирен, дете то игнорише и не пита шта није у реду.

Не даје комплименте другима (а искрени комплименти показују способност да приметите шта други људи раде и да им дате позитивне повратне информације).

Не слуша друге док причају, што указује на недостатак интересовања за идеје, ситуације или осећања других људи.

"Родитељи и други одрасли могу да науче децу емпатији баш као што их уче писању, читању и рачунању. Имајте на уму да оштре казне ометају развој емпатије, као и гледање одраслих којима се толерише малтретирање. Деци је потребна наша стална топлина, пажња и љубазност да би се развила емпатија, од тога да сензитивно бринете о њима у раном детињству до тога да их слушате када испољавају емоције док одрастају", пишу аутори горе поменуте књиге.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas