Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Савети психолога са Харварда: Учите децу љубазности и емпатији - Придајте важност њиховим осећањима

Посветите време и пажњу свом детету како би израсли у добре и успешне људе

1674917009_shutterstock_1660546018.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Колико је заправо учење емпатије важан део одрастања? Пуно родитеља ово занемарује, али дечји психолог Ричард Вајсбурд, иначе и професор на Харварду, тврди да су управо емпатија и љубазност оно што малишане претвара у успешне, добре људе.

Он је чак пре неколико година покренуо и пројекат "Макинг Царинг Цоммон" са циљем да помогне деци да науче да буду љубазна и имају разумевања за друге. У једној од студија које је спровео у оквиру пројекта чак 80 одсто младих признало је да су њихови родитељи више забринути око тога колико ће успеха имати него колико им је стало до других.

Учесници у студију су такође истакли да постоји три пута већа шанса да ће њихови родитељи бити поноснији ако добије добре оцене, него ако је марљив и брижан члан заједнице у разреду или школи.

Вајсбурд истиче да је важно одгајати децу тако да буду брижна, пуна поштовања и одговорности, бар уколико желимо да израсту у моралне људе.

"Деца се не рађају лоша или добра сама по себи и никада не треба да одустанемо од њих. Њима су потребни одрасли који ће им показати како да постану брижни, одговорни и да поштују друге у свакој фази детињства", истичу креатори горе поменутог пројекта.

Вајсбурд и његове колеге саветују да примените пет стратегија уколико желите да поспешите брижљивост код деце, те да ударите темеље њиховом моралу.

1. Нека брига о другима буде приоритет

Деца морају да науче да ускладе своје потребе са потребама других, било да се ради о додавању лопте саиграчу или одлуци да се заузме за другара ког вршњаци вређају. Како? Тако што деца треба да чују од родитеља да је брига о другима приоритет. То подразумева и да науче да морају д апоштују своје обавезе, чак и ако их то не чини срећним. Примера ради, пре него што дете напусти спортску екипу, бенд, било коју секцију, или реши да изађе из неког другараског односа, треба да их замолимо да размотре своје обавезе према групи или појединцу и охрабримо их да реше све проблеме пре него што се повуку.

Пробајте следеће:

Уместо да својој деци кажете: "Најважније је да будеш срећан" реците: "Најважније је да си љубазан"
Уверите се да се ваша деца обраћају другима са поштовањем, чак и ако су љута, уморна или нервозна
Питајте наставнике или васпитаче каква су ваша деца у школи, имају ли поштовања према запосленима, али и према деци у разреду

2. Омогућите деци да практикују захвалност и брижност

Зашто? Никада није касно да неко постане добра особа, али то се неће десити само од себе. Деца треба да вежбају да брину о другима и да изражавају захвалност онима који брину о њима и доприносе да им живот буде лепши и бољи.

Како? Да би дете научило да буде брижно, оно то мора да третира као да је реч о вежбању неког спорта или свирања инструмента. Свакодневно понављање усавршава капацитете младих за бригу; то може да буде помагање другару око домаћег задатка, помагање родитељима у кући или било какав сличан "посао".

Пробајте следеће:

Немојте награђивати дете за сваки вид помоћи, као што је рецимо распремање стола после вечере. Требало би да буде уобичајено да наша деца помажу у кући, чувању млађег брата или сестре, буду љубазни према комшијама... Награђујте само веома необичне чинове доброте и љубазности
Разговарајте са дететом о чину правде и неправде или бриге и небриге којима су можда сведочили у стварном животу или за њих чули на вестима
Нека вам захвалност буде свакодневни ритуал, у колима/аутобусу док се враћате из школе, пре вечере или спавања, кад год вам то одговара...

3. Проширите круг оних о којима ваше дете брине

Зашто? Готово сва деца брину о уском кругу својих пријатеља и породице. Али, наш изазов јесте да помогнемо деци да науче да брину о некоме изван тог примарног круга, као што је нови ђак у његовом разреду, неко ко не говори његов језик, неко ко живи далеко од њега...

Како? Деца треба да науче да пажљиво слушају и прате оне у свом непосредном кругу, да узимају у обзир ширу слику о некој особи и размотре ситуацију људи са којима свакодневно комуницирају из неколико перспектива. Они увек треба да размотре како ће њихови потези утицати на друге и да покушају да увек поступе исправно и часно. У данашњем свету, који је све више глобалан, треба учити децу да развијају бригу за људе који живе у различитим културама и заједницама у односу на њихову.

Пробајте ово:

Уверите се да су ваша деца пријатељски настројена према људима које свакодневно сусрећу, ако што је возач аутобуса, конобар, продавачица... Наравно, увек мора да има сопствене границе на уму и своју безбедност.
Охрабрите децу да брину о особама које су у незавидном положају, као што је пружање утехе другарици из разреда коју су други задиркивали
Употребите неку причу из новина или са телевизије која ће подстаћи ваше дете да размишља са тешкоћама са којима се суочавају деца у некој држави са далеко лошијим условима

4. Будите снажан морални узор и добар ментор

Зашто? Деца се уче етичким вредностима посматрајући поступке одраслих које поштују.

Како? Бити морални узор и ментор значи да и ми сами као родитељ треба да практикујеме поштење и бригу о себи. То не значи да треба да будемо савршени. Да би нас деца поштовала и веровала, ми треба да признамо своје грешке и мане. Такође, треба да поштујемо мишљенеј свог детета и да га саслушамо, те да се потрудимо да их разумемо и да им покажемо како желимо да они третирају друге.

5. Научите децу да управљају својим деструктивним осећањима

Зашто? Често је способност бриге о другима онемогућена или покварена бесом, стидом, завишћу или неким другим негативним осећањима.

Како? Морамо да научимо децу да су сва осећања ту са разлогом и да нису погрешна, али да неке од њих не могу да им помогну да се на прави начин носе са ситуацијом, Деци је потребна помоћ одраслих да науче да се носе са деструктивним осећањима на продуктиван начин.

Пробајте ово:

Ево једноставног начина да научите своју децу да се смире. Замолите дете да застане, дубоко удахне кроз нос, издахне кроз уста и броји до пет. Вежбајте заједно са њим и то у тренутку када је мирно. Затим, кад видите да је љуто или узнемирено, подсетите је на ове кораке и урадите их са њим. После неког времена они ће то почети да раде сама како би могли да испоље своја осећања на одговарајућ начин.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas