Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам реченица које родитељи треба да кажу детету када добије лошу оцену или му не иде у школи уместо критике

"Онај ко ради тај и греши" - овај познати израз је више пута потврдио своју истинитост, али понекад може бити тешко убедити дете у неизбежност неуспеха, као и помоћи му да их прихвати и избори се са њима

1696666784_shutterstock_1908794089.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Досадна разочарења у пријатељству са друговима из разреда, проблеми са успехом у школи, несугласице са наставницима, лоше оцене - у таквим тренуцима деци је хитно потребна подршка и учешће, али не знају сви одрасли да изразе своју забринутост на најбољи могући начин. Евгенија Карманова, стручњак за методологију у основним школама из Русије, открива листу фраза које ће помоћи да се детету поврати самопоуздање и да се носи са низом неуспеха.

1. "Близу сам"

Неуспеси узнемиравају дете – опада ниво самопоуздања, опада мотивација, појављују се страхови. У таквим тренуцима је изузетно важно да му покажете да није сам и да ћете увек бити ту и стати уз њега у случају било каквих проблема. То ће створити осећај сигурности који је толико потребан детету, а такође ће дати унутрашње ресурсе за нове почетке.

2. "Заједно ћемо наћи излаз из ситуације"

Сложићете се да је изузетно тешко да се сами носити са неуспесима, а када су деца у питању, степен тежине се повећава неколико пута. Због тога је веома важно да покажете свом детету да може да рачуна на вашу помоћ у било ком питању, било да се ради о учењу или односима са вршњацима и наставницима.

3. "Није лако, али све ће успети"

После једног, или још више неуспеха, жеља за одустајањем се значајно повећава. У таквим тренуцима ниво самопоуздања пада скоро на нулу, што штетно утиче на све области дететовог живота. Да бисмо га подржали у овако тешком тренутку, важно је објаснити да су све потешкоће привремене, пре или касније ће се лош низ прекинути, а следе нове победе. Главна ствар је да схватите са својим дететом шта му тачно треба. Можда ћете, након разговора о ситуацији, прилагодити циљ у складу са жељама и могућностима детета.

4. "Волим те и поносан сам на твоја достигнућа"

Признање је важно за децу – мотивише, даје енергију за нова достигнућа, интересује. Када изговарате ову фразу, морате запамтити одређену ситуацију успеха - чак и ако није најглобалнија, али важна за вас и ваше дете.

Истовремено, важно је запамтити да се самопоштовање деце формира не у једној фрази, већ током целог живота. Важно је разговарати са дететом о његовим конкретним успесима и достигнућима, као и створити ситуације у којима оно може да покаже своју најбољу страну. Нарочито у школи, када је самопоштовање озбиљно на испиту.

5. "Грешке и неуспеси су искуство"

Ова изјава треба да помогне детету да схвати да сваки процес укључује и успоне и падове. Да, успеси су много пријатнији од пораза, али присуство ових последњих у животу омогућава да извучете поуке из својих поступака, стекнете драгоцено искуство, анализирате шта се догодило и кренете даље, узимајући у обзир сопствене грешке.

Овде је вредно поткрепити своје речи примером и говорити о конкретној ситуацији из свог живота када вам је искуство прошлих неуспеха и њихово превазилажење помогло да постигнете успех. Или се можете упознати са животним причама познатих људи који су постигли велики успех. На конкретном примеру покажите да је неуспех само искуство и још један корак на путу ка успеху, а успех је, пак, резултат труда, истрајности и жеље саме особе.

6. "У реду је бити узнемирен"

Не могу сва деца (па чак и одрасли) да изразе своја осећања. Важно је и неопходно преточити дечја осећања речима, показати да је нормално бити узнемирен или љут због неуспеха. Разговарајте о својим искуствима и прихватању осећања вашег детета. Биће корисно да поделите своје искуство доживљавања неуспеха и наведете пример како на њих правилно реаговати.

7. "Ја верујем у тебе"

Једноставна, али ефикасна фраза која је потребна сваком детету (и одраслој особи). Свима нам је потребан осећај да верују у нас - захваљујући томе се постижу победе, а горчина неуспеха бледи у други план. Слажете се, и сами бисте почели да радите на грешкама са много више ентузијазма када бисте чули да неко верује у вас.

Вреди запамтити да успех детета у школи зависи од многих фактора: атмосфере у зидовима образовне установе, става наставника и другова из разреда, академског успеха, као и пажње породице. И последња тачка игра кључну улогу - уосталом, ако спољне околности узнемире дете, речи подршке код куће могу имати магичан ефекат и помоћи му да превазиђе неуспехе.

Поред тога, важно је напоменути да ниједна реч неће имати жељени ефекат ако се изговори неискрено, у журби, у бекству или у супротности са материјом. А понекад се уопште може и без речи – у неким ситуацијама је важна ваша подршка, симпатија и разумевање, што се може изразити једноставним загрљајем детета и пажљивим слушањем.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas