Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта треба да знају новопечени родитељи? Стручњаци сматрају да би ово требало да знате

Када добијете дете, све вам је ново и непознато и док с једне стране уживате у свему томе, с друге постоји и милион брига и питања која вас муче.

1711450253_shutterstock_2341637857-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кратки савети родитеља и стручњака можда ће вам у некој мери олакшати сналажење у новој улози – ево шта они кажу.

Живите у тренутку

Немојте стално да бринете о свему што треба да обавите – веш, измлазање, куповина пелена – научите да уживате у тренутку са својом бебом.

Не брините много око хране

Очекујте да дете има неке чудне навике у исхрани. Нудите му разноврсну храну, не наваљујте, не паничите. Јешће када буде гладно.

Научите га да рано леже у кревет

Дете ће на тај начин добити сан који му је потребан, а ви ћете имати времена да напуните батерије.

Реците "не"

Што будете постајали бољи у одбијању захтева детета који нису у његовом интересу, то ћете мање имати таквих ситуација.

Направите мини-традиције

Окачите балоне око кухињског стола вече пре рођендана вашег детета, како би се ујутру изненадило. Правите чудне звуке када сте ви и ваш малишан сами у лифту. Измислите поздрав који ћете само ви знати и употребите га у посебним моментима, пише парентс.цом.

Упознајте своје дете

Свако дете је јединствена комбинација врлина и изазова. Покушајте да своје реакције прилагодите баш свом детету.

Причајте о одлукама које се тичу новца

Када купите сир који је јефтинији у односу на неки други (и једнако добар) или одлучите да сачекате док нека торба буде на снижењу, објасните те своје поступке детету.

Читајте детету свакодневно

То помаже у да буде маштовитије и свакако је добар начин да проведете квалитетно време.

Имајте времена за себе

Издвојите мало времена за себе, без кривице. Сваком детету треба срећан родитељ!

Полако са великим променама

Када желите да пређете са коришћења флашице на чашу, из кревеца у кревет, знајте да детету треба времена и идите полако. Дајте прво малишану да се игра новом шољом, или седите и читајте на новом кревету. Када се навикну на нова сензорна искуства, лакше ће прихватити промене.

Не будите детету слуга

Деца су по природи жељна да уче нешто ново, зато их на време научите да каче своју јакну или одлажу прљав веш у корпу, тако да не морате ви то уместо њих.

Направите тајм-аут

Када сте љути, мање су шансе да са дететом имате конструктивну интеракцију. Не морате да одреагујете на све одмах, направите паузу да се смирите и промислите о свему.

Пазите се хвалисаваца

Када ваши познаници почну да се хвале о свом генијалном, суперталентованом детету, опустите се. Велике су шансе да претерују у хваљењу или лажу.

Одложите телефон

Када сте са децом, позиви, поруке и мејлови могу да чекају. Они знају када не обраћате пажњу на њих.

(Yумама)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas