Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РОДИТЕЉСТВО

Шта је то МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА за децу и зашто је НЕОПХОДНА?

Савременој деци, свакодневно суоченој са огромним протоком информација на Интернету, прилично је тешко да се концентришу на часове и домаће задатке

1667762527_10shutterstock_118599121.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Чак и ако вам се чини да су вам деца иста као што сте били у детињству, то није сасвим тачно. Представници такозване генерације алфа рођени су у ери јавног интернета и паметних телефона. Као резултат тога, боље су упућени у технологију, надмашују своје родитеље у способности брзог тражења информација и лакше се прилагођавају променама у свету око себе.

Укратко, ментална математика (понекад се тако назива популарна техника) створена је за хармоничан и свеобухватан развој интелекта.

Међутим, свака медаља има лошу страну. Према научницима, деца која проводе много сати дневно са телефоном у рукама (по правилу је реч о рођенима после 2010. године) имају потешкоће у концентрацији, лошије савладавају егзактне науке, често су расејана и тешко се удубљују у изучавање школских предмета.

Прочитајте још: Хормони среће и вежбање: Ево после ког времена се ослобађа ендорфин

Научници су развили посебну технику која помаже да се побољша учинак деце у школи и заинтересује их за проучавање тачних наука. Ради се о менталној аритметици. Укратко, ментална математика (понекад се тако назива популарна техника) створена је за хармоничан и свеобухватан развој интелекта.

Узраст деце
Стручњаци сматрају да је најбоље доба за почетак менталне аритметике између 4 и 16 година. Да, распон је прилично велик, али управо у овом узрасту ученици најбоље уче нове информације. Међутим, овде нема строгих ограничења, тако да људи и старији могу да почну ако желе - чак и старији. Техника ће им бити корисна како би се спречила и успорила когнитивна оштећења (на пример, оштећење памћења).

Захваљујући њој, људи уче да рачунају у свом уму. У раду са ученицима користе се абакуси и соробани – посебне табле за бројање. Строго говорећи, нема разлике између њих. Ово је исти уређај, који се у Јапану назива соробан, ау другим земљама света - абакус.

Како се спроводи ментална аритметика

Учење бројања у уму - Овакви часови се заснивају на визуелизацији менталне мапе, када се главне мисли и кључне речи преносе помоћу шематских слика.

Прочитајте још: Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Употреба механичких рачуна - Рачуни се користе за решавање аритметичких задатака, укључујући и сложене. Такве вежбе развијају фину моторику и визуелну меморију.

Вежбе логичког мишљења - Наставници користе једноставне игре и магичне трикове како би помогли ученицима да развију вештину бројања и самостално граде логичке ланце у току учења математике.

Развијање концентрације и пажње - Ова вештина се тренира током употребе свих наведених техника. Временом то постаје аутоматски за дете.

Прочитајте још: Три идеалне врсте послова за особе СКЛОНЕ ДЕПРЕСИЈИ:Стручњаци дали мишљење

Шта даје ментална аритметика: предности технике

Захваљујући редовној настави, ученици постају јачи не само у математици и другим егзактним наукама. Временом, они и њихови родитељи виде и друге позитивне промене:

  • Развој памћења. У току наставе, памћење се стално обучава и побољшава се вештина памћења нових информација.
  • Развој финих моторичких вештина. Ово се олакшава радом са рачунима абакуса.
  • Повећање академског учинка. Часови менталне аритметике олакшавају савладавање школског програма – то се односи на све предмете, па и на хуманистичке.
  • Формирање интересовања за учење. Уместо досадних стубастих прорачуна и набијања материјала, деца се уче да граде логичке ланце и примењују разумљиве шеме које стварају интересовање за стицање нових знања.
  • Развијање вештине бројања без калкулатора. Ова вештина ће помоћи детету да реши сложене проблеме на часовима математике и даље.
  • Развој концентрације. Ученици се боље концентришу, постају мање расејани и не ометају их спољашњи стимуланси.
  • Способност да се дубоко удуби у проучавање предмета. Техника развија навику да се детаљно разуме тема која се проучава.
  • Развијање вештина обављања више задатака. Веома корисна вештина која ће вам добро доћи не само у школи, већ и касније у одраслом добу.
  • Способност да завршите оно што сте започели. На часовима менталне аритметике, наставници помажу ученицима да развију тако важан квалитет као што је одлучност.
  • Развој визуелно-просторног мишљења. Помаже у примени нестандардних приступа у решавању сложених проблема.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas