· · Коментари: 0

Шта када дете вришти и плаче у јавности? Психолог саветује "методу хаоса"

У ресторану, продавници или на улици, свима буде непријатно када виде дете које се баца, вришти и плаче

1654696573_children-2741843_1280.jpg
Фото: Пиxабаy

Родитељи се најтеже носе са таквим ситуацијама и често их ухвати паника. Иако је тешко остати миран када деца измакну контроли, стручњаци сматрају да је то најбоље решење.

Психолошкиња Нина Спенсер написала је своје непријатно искуство због ког је разрадила систем како најбоље реговати у таквим ситуацијама.

- Сећам се да сам била на одмору са близанцима који су тада имали три године. Тада сам имала проблем да један од њих седи мирно за столом. Он би вриштао, лупао о сто и увек покушавао да побегне.

Прочитајте још: РОДИЛА СИНА У ОКЕАНУ! Жена организовала "слободан порођај", али неки мисле да то није "санитарно" (ФОТО)

Као мајка, додаје, била сам очајна. Плакала бих сатима и питала зашто се мени то дешава.

Многи родитељи могу да се препознају у овој причи, али Нина је услед лошег искуства покушала да нађе право решење не само свог проблема.

- Одржавање смирености, стварање здравих навика, прихватање да ће деца увек бити деца, остати оптимистичан да ће таква фаза једноставно проћи и имати велику подршку околине - све су то Нина решења која могу помоћи многим родитељима да преживе осетљиву фазу деце.

Ево шта значи Нинин "метод хаоса":

Ц – Смирен

Стварање тренутака смирености током дана како бисте и ви и ваше дете имали више стрпљења, као и да останете смирени када се ови тренуци десе.

Х – Навике

Када смо под стресом и преоптерец́ени обавезама, понашање наше деце може нам отежати више него што би требало, тако да  је важно да стварамо навике које нам могу бити од велике помоћи.

А – Прихватање

Морамо да имамо ниво прихватања да ц́е деца бити деца, без обзира шта очекујемо.

О – Оптимизам

Остати оптимистичан и не пројектовати негативност на наше дете од самог почетка или говорити ствари попут „Знао сам да ц́еш урадити...“

С – Подршка

Нина истиче да је можда најважније од свега запамтити да су деца пре свега деца. Зато је за родитеље најважније да разумеју потребу своје деце и да томе прилагоде своја очекивања и границе.

Прочитајте још: Како да одржите своје тело у форми у току ТРУДНОЋЕ: Једите најобилнији оброк у време ручка

То не значи да деци треба толерисати лоше понашање, али треба узети у обзир све факторе који су окидачи таквог стања (да ли је гладан, дали му се спава или му се не свиђа место где идете). Скретање пажње вашег детета на нешто друго, може бити од помоћи да се избегну незгодне ситуације.

Водите рачуна да оно што им дозволите у једном тренутку ( ако им на пример дате мобилни и таблет у руке) будете доследни. То значи да не можете следећу пу им забранити да користе то исто.

Викање није опција

Викање на децу може само да изазове још већи бес у њима.

БОНУС ВИДЕО

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.