Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
вечити проблем

СВЕКРВА ВАС НЕРВИРА? Ево како да поставите ЈАСНЕ границе и радите на вашем односу

Многе жене доживљавају лош однос са својим свекрвама

1654187709_repentand-seekchristjesus-y0I85D5QKvs-unsplash.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

А када се тако нешто деси, однос између баке и деке и њихових унука много страда. Разлог зашто тазбина најчешће не ствара леп однос са женом свог сина је недостатак прихватања. Имају проблема са пријемом овог новог члана у своју породицу и зато стварају помало непријатељско окружење.

Прочитајте још: Студије показују да мужеви ВИШЕ СТРЕСИРАЈУ СВОЈЕ ЖЕНЕ него ДЕЦА: А разлози нису варање или злостављање

Ево које кораке ви можете предузети, уколико осећате да има потребе да предузимате одређене кораке са својом свекрвом и ако уопште и имате неслагања: 

1. Саопштите своја осећања одмах

Када дође дете, природно је да ће ваша свекрва желети да чешће посећује ваш дом. Међутим, ово можда није  идеално за вас и мораћете да разговарате са њом о својим осећањима. Можда би било најбоље да ваш партнер започне разговор и да јој објасните зашто не може да посећује сваки дан или кад год жели. Такође јој можете дати до знања да ваше понашање може бити помало агресивно када сте уморни, тако да не би требало да вас осуђује због тога. Парови, поготово свежи који су тек добили дете захтевају доста приватности и желе да пролазе сами кроз најлепше тренутке живота, тако да неко са стране може да смета иако није имао лошу намеру. 

2. Укључите партнера у све што се тиче куће и детета

Истина је да мушкарци не троше увек време на кућне послове и нису добро припремљени када дете дође. У многим од ових случајева, вероватно ће добити предлоге од својих мајки и пренети их на своје супруге. Међутим, оно што њихова мајка каже могло би бити потпуно другачије од онога што њихова супруга има на уму.

Да бисте избегли сукоб идеја, најбоље је да оба партнера тачно знају шта раде по питању куће и свог детета. На овај начин је лакше  поставити заједничке границе за њихове тазбине без стварања неспоразума и љутњи. Такође гледајте да се увек консултујете са партнером без сведока, а ако имате нешто да му кажете сачекајте да фамилија оде, јер логично је да ће се његови родитељи понети заштитнички и умешати се у дискусију. 

3. Не започињите такмичење са свекрвом

Мајке мисле да познају и воле своју децу више од било кога на свету. Због тога се често сукобљавају са женом свог сина у многим различитим областима живота. Ипак, треба пазити да не упаднете у ту замку и не започнете такмичење са свекрвом. Уместо тога, требало би да се позабавите проблемом када се појави и да јој на миран начин дате до знања да не покушавате да је држите подаље од њеног сина или да се у нешто боље или лошије разумете. Нема потреба ни да јој повлађујете, нити да будете горди. Тржите однос у балансу. 

Било би још боље да охрабрите свог мужа да почне да проводи више квалитетног времена са својим родитељима сам. То ће учинити да се његова мајка осећа сигурније да њихова веза неће нестати.

4. Направите недељни распоред у коме ћете имати слободне дане за посете 

Поред своје приватности, ви имате свој живот и своје обавезе, као и свој начин како желите да проводите слободно време. Ако ваша свекрва жели да посећује ваш дом сваки дан или у насумично време, требало би да разговарате са својим партнером. Обоје би требало да се договорите око распореда и обавестите своје фамилије о томе. То може бити онолико посета недељно или месечно, колико вам одговара. Шта год да одлучите, треба им лепо рећи и очекивати да ће то следити.

5. Не плашите се да кажете „не“

Најстрашнија ствар у свакодневном животу са свима је што не знамо да кажемо НЕ, па тако и са свекрвом. Ако распоред није одређен, могуће је да вас свекрва зове кад год жели и пита да ли може да дође. И у настојању да јој угодите и да не оставите лош утисак, кажете „да“ иако је то последња ствар коју желите да урадите . Међутим, треба да знате да је у реду да јој кажете „не“, објасните разлог и можда јој обезбедите други дан и време за посету. Разумљиво је да она има потребу да види своје унуче, али и ви морате бити сами и уживати у свом миру. На крају крајева и "беле лажи" можете користити у овом случају, како сте баш кренуле у шетњу са бебом да се видите са пријатељима или како очекујете више пријатеља да вам дође у госте, те нећете моћи бити сами. 

6. Ако ништа не ради, можда би требало озбиљно да поразговарате са својим супругом и убедите га да идете на породичну терапију 

Нажалост. мушкарци теже схватају жене и ноншалантнији су уколико покушавате да објасните да вам нешто смета. Обично ће вам рећи да претерујете или да пустите то неко време. У том случају је најбоље да заједно одете код психолога и објасните ваш проблем. Психолог ће вашем партнеру дати објашењење из сасвим другог угла и помоћи вам у објашњењу зашто се не осећате пријатно у вези честих долазака. Они знају боље од било кога да разговарају са својом мајком и њихова реч ће се поштовати лакше него ваша. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas