Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зашто су играчке за децу битне у одрастању?

Знате ли одговор?

1643107080_happy-g85b9d9c70_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Свака особа чува успомену на своју омиљену играчку. Било да је у питању плишани меда, барбика или аутомобил, играчке су биле директни одраз наше личности, предмети помоћу којих смо маштали и креирали читав један свет, пријатељи који су нас штитили од мрака и уз које смо се осећали сигурно.

И данас је тако, играчке за децу су веома битан фактор одрастања, али се у данашње време повећала и понуда, па је све теже одабрати праву играчку за свог малишана. Свака играчка има своју функцију и намену и позитивно делује на развој детета у било ком узрасту. Играчке су моћно средство оспособљавања сваког детета. Играјући се, дете стиче извесне психофизичке способности, учи, побољшава координацију покрета и концентрацију, а све то кроз забаву. Играјући се само, у друштву са својим вршњацима или породицом, деца развијају свој карактер, уче се емпатији, праштању, развоју маште и креативности, али и тимском духу.

Деца одрастањем мењају своја интересовања према играчкама, тј. одређене играчке прерасту. Зато је потребно играчке за децу прилагодити њиховом узрасту и потребама. Својим обликом, бојом, изгледом и материјалом, играчке утичу на:

Моторички развој – јачање мускулатуре вашег детета, као и координација покрета је изузетно важна, још од најмањег узраста, па су играчке идеалне за правилан развој читавог организма;

Когнитивни развој детета – усмерен на подстицање креативности, концентрације и памћења, а самим тим и мишљења и самосталности;

Развој емоција – дете се кроз игру и одабиром различитих улога учи емпатији и жељи да помаже другима, да их схвата и разуме;

Социјални развој – дружење и социјализација међу децом се најбоље остварује дружењем и игром. Уз своје другаре, ваш малишан ће научити да дели, да поштује свој ред и поштује потребе друге деце.

За правилан развој малишана битна је и исхрана – уведите хранљиве житарице за децу у њихов јеловник

Угљени хидрати су, уз масти и протеине, веома важни за правилан развој ваших малишана. Зато би исхрана требало да буде разноврсна и уједначена, како би у свој организам унели неоподне витамине, минерале и све потребне нутријенте који су неопходни за продукцију енергије и виталности детета. Та разноврсност подразумева свакодневни унос свежег воћа, поврћа, млечних производа, меса, житарица и других намирница.

Житарице за децу представљају основу уравнотежене исхране, које омогућују преко потребну енергију и снагу. Чак и код беба, житарице су једне од првих намирница које се, уз поврће и воће, благовремено уводе у њихов јеловник.

Одговарајућа исхрана, као и избор житарица треба да буде заснована у односу на старост детета, па се у првим месецима живота углавном уводе житарице које не садрже глутен – просо, пиринач, кукуруз, а како дете одраста, потребно је уводити разноврсност и у овом сегменту.

А за сваку лепу ноћ и здрав сан, читајте својим мезимцима најлепше бајке за децу

Има ли ичег лепшег него када деца кроз приповедање својих родитеља, сваке вечери одлазе у магичан свет маштања, уз прелепе догађаје, приче и авантуре својих омиљених јунака? Оваква сећања постају вечна уз најлепше бајке за децу, које осим маште и креативности, имају крајње едукативну намену -помажу и уче малишане како да поступају у различитим ситуацијама, као и да разликују добро од лошег и многим другим стварима.

Из тог разлога ради здравог одрастања, проводите што више времена заједно са својим децом, читајте им и улепшајте им детињство, јер су то моменти који се памте заувек.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas