· · Komentari: 0

Zašto su igračke za decu bitne u odrastanju?

Znate li odgovor?

1643107080_happy-g85b9d9c70_1280.jpg
Foto: Piksabej

Svaka osoba čuva uspomenu na svoju omiljenu igračku. Bilo da je u pitanju plišani meda, barbika ili automobil, igračke su bile direktni odraz naše ličnosti, predmeti pomoću kojih smo maštali i kreirali čitav jedan svet, prijatelji koji su nas štitili od mraka i uz koje smo se osećali sigurno.

I danas je tako, igračke za decu su veoma bitan faktor odrastanja, ali se u današnje vreme povećala i ponuda, pa je sve teže odabrati pravu igračku za svog mališana. Svaka igračka ima svoju funkciju i namenu i pozitivno deluje na razvoj deteta u bilo kom uzrastu. Igračke su moćno sredstvo osposobljavanja svakog deteta. Igrajući se, dete stiče izvesne psihofizičke sposobnosti, uči, poboljšava koordinaciju pokreta i koncentraciju, a sve to kroz zabavu. Igrajući se samo, u društvu sa svojim vršnjacima ili porodicom, deca razvijaju svoj karakter, uče se empatiji, praštanju, razvoju mašte i kreativnosti, ali i timskom duhu.

Deca odrastanjem menjaju svoja interesovanja prema igračkama, tj. određene igračke prerastu. Zato je potrebno igračke za decu prilagoditi njihovom uzrastu i potrebama. Svojim oblikom, bojom, izgledom i materijalom, igračke utiču na:

Motorički razvoj – jačanje muskulature vašeg deteta, kao i koordinacija pokreta je izuzetno važna, još od najmanjeg uzrasta, pa su igračke idealne za pravilan razvoj čitavog organizma;

Kognitivni razvoj deteta – usmeren na podsticanje kreativnosti, koncentracije i pamćenja, a samim tim i mišljenja i samostalnosti;

Razvoj emocija – dete se kroz igru i odabirom različitih uloga uči empatiji i želji da pomaže drugima, da ih shvata i razume;

Socijalni razvoj – druženje i socijalizacija među decom se najbolje ostvaruje druženjem i igrom. Uz svoje drugare, vaš mališan će naučiti da deli, da poštuje svoj red i poštuje potrebe druge dece.

Za pravilan razvoj mališana bitna je i ishrana – uvedite hranljive žitarice za decu u njihov jelovnik

Ugljeni hidrati su, uz masti i proteine, veoma važni za pravilan razvoj vaših mališana. Zato bi ishrana trebalo da bude raznovrsna i ujednačena, kako bi u svoj organizam uneli neopodne vitamine, minerale i sve potrebne nutrijente koji su neophodni za produkciju energije i vitalnosti deteta. Ta raznovrsnost podrazumeva svakodnevni unos svežeg voća, povrća, mlečnih proizvoda, mesa, žitarica i drugih namirnica.

Žitarice za decu predstavljaju osnovu uravnotežene ishrane, koje omogućuju preko potrebnu energiju i snagu. Čak i kod beba, žitarice su jedne od prvih namirnica koje se, uz povrće i voće, blagovremeno uvode u njihov jelovnik.

Odgovarajuća ishrana, kao i izbor žitarica treba da bude zasnovana u odnosu na starost deteta, pa se u prvim mesecima života uglavnom uvode žitarice koje ne sadrže gluten – proso, pirinač, kukuruz, a kako dete odrasta, potrebno je uvoditi raznovrsnost i u ovom segmentu.

A za svaku lepu noć i zdrav san, čitajte svojim mezimcima najlepše bajke za decu

Ima li ičeg lepšeg nego kada deca kroz pripovedanje svojih roditelja, svake večeri odlaze u magičan svet maštanja, uz prelepe događaje, priče i avanture svojih omiljenih junaka? Ovakva sećanja postaju večna uz najlepše bajke za decu, koje osim mašte i kreativnosti, imaju krajnje edukativnu namenu -pomažu i uče mališane kako da postupaju u različitim situacijama, kao i da razlikuju dobro od lošeg i mnogim drugim stvarima.

Iz tog razloga radi zdravog odrastanja, provodite što više vremena zajedno sa svojim decom, čitajte im i ulepšajte im detinjstvo, jer su to momenti koji se pamte zauvek.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.