Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Које играчке су добре за децу? Ево према чему треба да их бирате

Шта се догађа када дете има превише играчака?

1698052045_shutterstock_1342776056.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Играчке су дизајниране да помогну деци у развоју. Али, како истраживања показују, да би испунили ову улогу, не би требало да их буде превише. У супротном, уместо да буду од користи, почињу да наносе штету.

Зашто је превише играчака лоше за ваше дете?

То доводи до претеране стимулације нервног система детета и негативно утиче на његову способност да учи и креативно се игра. Као што је одраслима тешко да се концентришу на посао у претрпаном канцеларијском простору, тако је и детету, окруженом планинама играчака, тешко да се концентрише на било коју од њих – и једноставно губи интересовање за њих.

Истовремено, како показују истраживања, ако дете има само неколико играчака, може се фокусирати на сваку од њих, укључити своју фантазију и машту – и почети да се игра. А користи од креативне игре за развој деце не могу се преценити.

Поред тога, када дете има превише играчака, оно престаје да их цени и престаје да осећа захвалност што их има. Тешко је када видите да нека нимало јефтина играчка, коју сте с љубављу одабрали за поклон свом сину или ћерки, лежи на поду и равнодушно је шутирана док дете пролазе.

Шта да радим?

Спасиће вас распршивање и систематизација. Наравно, ово је лакше рећи него учинити. Морате бити спремни на чињеницу да ће бити много вриштања, протеста и скандала, али деца ће морати да схвате да је немогуће живети окружени рушевинама играчака.

Када је реч о мањим играчкама, оне се могу организовати и систематизовати. Тако ће свима бити лакше: деца ће знати које играчке имају, где се чувају и где да их ставе када се игра заврши. И родитељи више неће морати да гледају ужаснуто у под прекривен слојем играчака и ноћу босим ногама газе по коцкицама и другим неочекиваним предметима. У сваком случају, шансе за ово ће се смањити.

Како да организујете играчке:

Први корак је инвентар. Морате да направите списак свих играчака које имате у кући. Затим их поделите у групе:

  • оставити за игру
  • чувати за складиштење (ово могу бити играчке повезане са сентименталним успоменама, неке породичне баштине које се преносе с генерације на генерацију, колекционарске играчке које се могу ставити на "изложено" место на полици
  • баци, поклони или продај

Играчке из групе "чувај за игру" морају бити организоване тако да буду јасно видљиве и лако доступне детету. Сакријте две трећине ових играчака у орман или негде друго.

Једном месечно извршите "ротацију играчака" да бисте створили ефекат новине: уклоните неке играчке и уместо њих извадите оне које су биле скривене. Истовремено, морате осигурати да комплет играчака који је доступан детету садржи играчке из различитих категорија.

Које категорије играчака постоје?

  • Функционалне играчке: конструкциони сетови, коцке, слагалице, пирамиде, везивање, слагалице, справе за игру са водом и песком итд. Ове играчке помажу у развоју фине и грубе моторике, спретности и координације.
  • Активне играчке: спортска опрема, лопте, пењалице, тобогани - укратко, све што помаже физичком развоју детета.
  • Образовне играчке: друштвене игре, магнетна абецеда, сортери и тако даље.
  • Креативне играчке: материјали за израду, боје, маркери, тесто за игру, музичке играчке, апликације за дигиталну музику и апликације за цртање.
  • Играчке ликови: лутке, плишане играчке, ликови из позоришта лутака, све врсте аутомобила, трактори, булдожери, опрема за играње улога - капе, маске, костими, прибор.

Шта су "добре играчке"?

Када размишљате коју играчку да купите свом детету, дајте предност оној која одговара његовом узрасту и степену развоја, саветују стручњаци. Истовремено, мора да стимулише дететову жељу за учењем, да задржи интересовање за игру, да буди креативност, а да истовремено буде издржљива и безбедна. Тежак избор, зар не?

Међутим, не говоримо о неким скупим, сложеним играчкама. Ове захтеве, иначе, идеално испуњавају најједноставнији предмети за домаћинство.

Картонске кутије, лонци, кухињски прибор, све врсте канти, лавора,картона, пластичне посуде и чаше за лутке. Све су то одличне едукативне играчке за децу свих узраста. дајте им овакве обичне предмете како би се њихова машта пробудила и пустите их нека од обичног кроз креативност створе своју посебну игру.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas