Oglas
· · Komentari: 0

DA VAM MIRIŠE CELA TERASA! Jasmin važi za cvet sa NAJLEPŠOM mirisnom notom, a uspeva svima

Jasmini su zimzelene ili listopadne penjačice sa upletenim stabljikama. Mogu biti letnji ili zimski, sa cvetovima koji su beli, žuti i povremeno crveni i ružičasti

1649750200_orange-jasmine-g4976d90f6_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Svi jasmini imaju male cvetove u obliku zvezda sa slatkim i karakterističnim mirisom. Neki su nežni i pogodni samo za uzgoj u zimskom vrtu ili stakleniku, ali otpornije sorte su savršene za ozelenjavanje zidova ili ograde, pod uslovom da imaju žice koje ih podržavaju. Posadite jasmin negde na sunčanom, toplom i zaštićenom mestu, po mogućnosti u blizini mesta za sedenje da biste uživali u mirisu cveća.

Kako uzgajati jasmin

Uzgajajte jasmine u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na punom suncu, uz čvrstu potporu kao što su rešetke ili žice. Hranite jednom nedeljno đubrivom leti i malčirajte u jesen dobro istrulilim stajnjakom ili lisnom buđi. Skratite nakon cvetanja.

Pročitajte još: PET BILJAKA ZA NAJLEPŠI BALKON U KRAJU: Napravite elegantnu cvetnu oazu nestvarnog mirisa (FOTO)

Gde uzgajati jasmin

Za najbolje rezultate, uzgajajte jasmin blizu zida ili ograde u vlažnom, ali dobro dreniranom zemljištu na zaštićenom, sunčanom mestu. Mnoge sorte će tolerisati senku, ali najbolje rade na punom suncu.

Sorte na otvorenom se najbolje razmnožavaju iz reznica tvrdog drveta koje se uzimaju zimi

Takođe možete uzgajati jasmin u velikim saksijama.

Kako posaditi jasmin

Iskopajte rupu za sadnju i na dno dodajte dobro truli stajnjak ili kompost. Na teškim zemljištima dodajte pesak da biste pomogli drenažu. Obezbedite potporu pomoću ugaonog štapa, koji treba da bude usmeren u pravcu žica ili rešetke za kasniji rast.

Nega jasmina

Hranite jednom nedeljno đubrivom sa visokim sadržajem kalijuma tokom leta, vezujući mlade izdanke za njihov oslonac kada treba. Jasmine sa letnjim i zimskim cvetanjem orezujte nakon cvetanja. U jesen je dobra ideja malčirati oko osnove biljke dobro istrulilim stajnjakom, kompostom ili lisnom buđi.

Foto: Piksabej

Obe vrste jasmina mogu se mnogo orezati ako su prerasle svoje prvobitno mesto za sadnju. Pazite na snažan novi rast da biste se obučili u željeni oblik i prostor. Biljkama će biti potrebno nekoliko godina da ponovo počnu da cvetaju.

Kako razmnožavati jasmin

Jasmin se može razmnožavati slojevima ili reznicama. Sorte na otvorenom se najbolje razmnožavaju iz reznica tvrdog drveta koje se uzimaju zimi, ali nežne i stakleničke sorte najbolje su od mekog drveta ili poluzrelih reznica koje se uzimaju u proleće ili leto.

Uzgajanje jasmina: rešavanje problema

Jasmine je lako uzgajati bez ozbiljnih problema sa štetočinama i bolestima. Biljke koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru mogu biti sklone štetočinama u staklenicima poput brašnaste bube i crvene paukove grinje , i pazite na lisne uši na otvorenim biljkama.

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas