· · Коментари: 0
ДАМА СА КАМЕЛИЈАМА

Грм чији ЦВЕТ ТРАЈЕ МЕСЕЦИМА: Елегантна КАМЕЛИЈА воли и башту и саксију

Ови зимзелени грмови имају издржљиво, сјајно лишће и раскошно цвеће, па не чуди што их многи баштовани цене

1649153963_micheile-com-wQj41n5_6sM-unsplash.jpg
Фото: Unsplash

Камелија у себи носи елеганцију руже, лепоту анемоне и префињеност орхидеје, и због тога се често назива краљицом цвећа. Спада у зимзелене биљке које се могу гајити у башти и као саксијско биље.

Порекло 

Камелија или јапанска ружа се сматра најстаријом култивисаном биљком, а њено порекло се везује за земље источне Азије – Јапан, Кину и Кореју. На наш континент је доспела из Јапана пре око 300 година када су је Европљани донели као сировину за производњу чаја.

Камелија цвета зими и у рано пролеће, од јануара до марта, у својој трећој години живота. Зависно од услова и умешности гајења, цвет камелије може трајати од само неколико дана до чак пар месеци. Цветови које рађа могу бит једноструки, двоструки и полудвоструки.

Воли полусенку и сенку, топлу и влажну зељу и да је заштићена од сунца и ветра. Јако добро подноси хладноћу. Камелија цвета у трећој години  и зато је најбоље да купите садницу из расадника. Код нас је најраспрострањенија Camellia japonica.

Фото: Unsplash

Садња

Када садити: У зонама 8-10, камелије се могу садити у јесен, зиму или пролеће. Међутим, у зони 6 или 7 их је боље садити у пролеће како би се омогућило успостављање корења пре него што наступи хладније време.

Прочитајте још: ПЕТ БИЉАКА ЗА НАЈЛЕПШИ БАЛКОН У КРАЈУ: Направите елегантну цветну оазу нестварног мириса (ФОТО)

Где садити: Локалитет на месту заштићеном од ветра. У врућим климатским условима лоцирајте их тамо где су заштићени од јаке светлости или сунца може да опече лишће.

Како садити: Биљни ниво са површином тла; посебно избегавајте предубоку садњу. Рупа за садњу треба да буде дубока као матична кугла и двоструко шира. Поново напуните и убаците корен у рупу дубоку од 6 до 8 цм. Центрирајте биљку и напуните, нагињући земљу према странама. Врх цвећа треба да буде 4-8 цм изнад нивоа тла. 

Фото: Unsplash

Заливање

Потребно је заливање када је тек посађена и када су екстремне суше. Биљке након 3 године старости не траже пуно воде, али свакако када их заливате проверите да ли је земљиште добро дренирано.

Прихрана

Користите ђубриво за камелије у пролеће, након што цвеће опаде, затим још једном у лето, посебно ако приметите да расте споро или да лишће изгледа ретко и почне да губи своју тамно зелену боју. Важно је да биљке лети не заливате дан пре прихране. Не треба претеривати ако је биљка већ у плодној земљи јер тада јој је потребно мало ђубрива. Такође, не треба да се прихрањује ако је болесна. После августа није потребно ђубрити јер биљка улази у период мировања.

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.