· · Коментари: 0

Јефтиније замене за пестициде без хемикалија: Без одвајања велике суме новца цвеће ће бујати

Не морате куповати средства на бази хемикалија

1680161172_shutterstock_1602333994.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Вероватно у кући имате неколико кесица соде бикарбоне која заузима простор и на коју сте заборавили. Ово бело благо не сме да стоји неискоришћено.

Сода бикарбона се вековима користи као помоћ при чишћењу куће, дезинфекцији, као прва помоћ за лепоту и здравље, али да ли сте знали да може да се користи и као помоћ у башти?

1. Сода бикарбона уместо пестицида

Да бисте сузбили штеточине, сода бикарбона је 100 пута ефикаснија и боља од пестицида. Можете да направите органски спреј за пестициде који може да убије инсекте који оштећују биљке, као што је гриње паука, а да при томе не наштете корисним инсектим, нама и нашој планети.

Измешајте кашичицу соде бикарбоне, једну трећину шољице маслиновог уља и једну шољицу воде. Добро измешајте ову комбинацију тако да се сода бикарбона добро раствори, па ставите све у распршивач и испрскајте биљке.

Ако се борите са гљивичним болестима биљке, прскајте их овим раствором свака два дана док се биљка не излечи. Користите овај спреј и на ружама, на виновој лози и грожђу када се појави плод.

Како бисте одбили инсекте, направите спреј од кашике маслиновог уља, кашике соде бикарбоне и неколико капи течног сапуна и све то разблажите у 5 литара воде. Ову течност прскајте једном у три дана да бисте спречили инсекте да униште ваш повртњак.

Ако имате проблем са мравима можете их уништити на њиховом извору и то комбинацијом соде бикарбоне, шећера и сирћета. Једноставно додајте пет кашичица шећера у праху у посуду и помешајте га са содом бикарбоном. Немојте користити кристал шећер већ искључиво онај у праху јер су мрави довољно паметни да раздвоје зрна соде бикарбоне од шећера, пише Нови.ба.

Када буду јели соду бикарбону помешану са шећером, то ће их уништити. Да бисте били сигурни да сте убили све мраве, узмите јабуково сирће у распршивач па испрскајте пут мрава. То ће их сигурно убити јер сирће садржи фунгицид који је смртоносан за мраве.

2. Тестирање ПХ вредности земљишта

Поједине биљке се гаје искључиво у киселом земљишту, док друге воле алкално. Стога морате да знате ПХ вредност земљишта и да према њему гајите биљке.

Тестирајте своје земљиште уз помоћ сирћета и соде бикарбоне:

У неколико чашица накупите земљу из са различитих делова баште или дворишта. У једну чашицу са земљом сипајте сирће. Ако земља почиње да се пенуша, то значи да вам је земљиште алкално. Што значи да јој је ПХ изнад 7.

Ако нема реакције, узмите други узорак и у њега сипајте соду бикарбону и мало воде. Ако земља почне да се пенуша, значи да јој је ПХ испод 7 што значи да имате кисело земљиште.

3. Лепши цветови уз помоћ соде бикарбоне

За цвеће које успева само у алкалном земљишту, као што су хортензије, бегоније и гераниум, можете их подстаћи да још лепше цветају уз помоћ соде бикарбоне. Само растопите мало соде бикарбоне у води пре него са њом залијете цвеће.

Ако хоћете да хортензије дуже трају у вашој вази у кући, урадите исто. У води размутите соду бикарбону па у ту комбинацију ставите хортензије. Недељама ће красити вашу кућу.

4. Елиминише пужеве

Ако желите да се ослободите пужева у вашој башти, запамтите, не морате да користите хемикалије. Довољно је да поспете соду бикарбону право на њих и они ће умрети. Можете и око биљака да направите „заштитну стазу“ од соде бикарбоне тако што ћете је сипати директно на земљиште.

5. Направите парадајз да буде сладак као јабука

Једноставно смањите киселост земљишта око парадајза тако што ћете по земљи посути соду бикарбону. Ово ће учинити да ваш парадајз има сладак и пун укус.

6. Подмладите биљке

Сода бикарбона има то својство да подмлади биљке. После третмана са содом бикарбоном, цвеће ће бујати и цветати као никад пре. Довољно је да направите раствор воде са содом бикарбоном и мало морске соли (у пет литара воде растворите кашику соде бикарбоне и кашику морске соли). Са овом комбинацијом заливајте биљке, жбунове, живу ограду и све што желите да буја и расте…

7. Убија коров

Онај коров који не желите да вам расте око куће можете уништити содом бикарбоном. Коров добро залијте па онда на њега обилато сипајте соду бикарбону. Водите рачуна да је не стављате директно на биљке које желите, јер она може да спржи биљку у корену.

8. Убија црве на купусу, карфиолу или броколију

Помешајте једнаке делове соде бикарбоне и брашна па са том мешавином поспите купус, карфиол или броколи. Црви, када осете соду бикарбону, умреће истог дана.

9. Очистите руке након радова у башти

Ко је радио у башти зна како руке упију земљу и да се та прљавштина тешко скида. Сада можете да очистите руке содом бикарбоном и то без муке. На мокре руке нанесите соду бикарбону па трљајте и видећете како прљавштина из пора нестаје…

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.