Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове биљке НИПОШТО немојте садити поред ЛУКА у башти - ни једно ни друго вам неће успети

Удружена садња је један од најбољих баштенских трикова које можете да користите у својој башти да смањите најезду штеточина, повећате приносе и смањите појаву болести. Једна од најбољих (углавном) универзалних биљака за пратњу? Лук

1649338841_annie-spratt-QkwTEE4WeXc-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Дозволите нам да вам покажемо на које све начине лук може помоћи другим биљкама у вашој башти, плус све биљке које можете посадити са луком како бисте сваке године добили бољи род. Хајде да садимо!

Шта је удружена садња?

Удружена садња је баштованска пракса међусобног сађења поврћа, биља и воћа тако да биљке могу имати користи једна од друге. Уместо да садите гредицу или ред који се састоје само од парадајза или у лука, на пример, мешате и спајате биљке унутар тог кревета.

Прочитајте још: ПЕЛЕНЕ ЗА САКСИЈСКО ЦВЕЋЕ: Ево како да их користите да биљке остану здраве и да НИКАД НЕ БУДУ "ЖЕДНЕ"

Постоји много начина на које различите биљке могу имати користи једна другој - то може укључивати одвраћање штеточина, побољшање раста, повећање производње поврћа, привлачење опрашивача или спречавање болести.

Удружена садња је једна од НАЈЛАКШИХ органских, одрживих пракси у башти. Може да смањи штеточине, побољша укус и повећа производњу—па зашто не пробати? Све што треба да урадите је да ставите одређене биљке једну близу друге у башти и пустите да се магија догоди.

Које су НАЈБОЉЕ биљке за пратњу лука?

Генерално, лук је одлична биљка за скоро свако место у башти. Њихов јак мирис делује као одличан репелент штеточина. Лук може помоћи да се многе штеточине држе на одстојању јер јак мирис скрива мирис других биљака које би инсекти можда желели да прогутају. 

Фото: Пиксабеј

Ово је списак најбољих пријатеља лука:

  • Цвекла. Захваљујући луку, цвекла је заштићена од лисних уши, бува, зечева и других ситних животиња. А цвекла може помоћи у заштити лука од трипса.
  • Броколи, купус, карфиол, келераба, кељ и друге купусњаче. Лук одбија купусне црве, буве, а сви они воле да једу чланове породице купуса као што су броколи, карфиол и прокулице .
  • Диња и лубеница. Биљке лука могу одбити штеточине које нападају ове биљке.
  • Камилица. Лук и камилица су одлична комбинација, посебно ако живите у влажној клими. Природна анти-гљивична својства камилице помажу у смањењу гљивичних обољења лука. Камилица привлачи корисне инсекте који могу помоћи у контроли буба које могу жвакати лук. Ово важи за многа друга цвећа и биље као што су невен, боражина, копар и мента (која је инвазивна, па је држите у саксији).
  • Зелена салата. Не само да црни лук одбија штеточине које можда желе да једу вашу зелену салату, већ је и ефикасан начин коришћења простора - салата има релативно плитко корење, остављајући довољно простора за лук да се подигне испод земље.
  • Паприке. Лук одвраћа лисне уши које воле да се хране биљкама паприке.
  • Парадајз. Снажан мирис лука може учинити мирис парадајза неприметним за инсекте.
  • Јагоде. Лук одвраћа лисне уши, које могу изазвати пустош на усеву јагода.
  • Шаргарепа. Лук ће вам помоћи да одбијете штеточине од вашег усева шаргарепе.

Шта НЕ треба да садим са луком?

Лук се углавном дружи са свима у башти, уз неколико изузетака. Немојте садити лук са:

  • Пасуљ, грашак и друге махунарке. Лук може да убије корисне бактерије које расту на корену пасуља, грашка и других махунарки, успоравајући раст. Пошто ове биљке махунарки фиксирају азот у тлу, а лук је обожава азота, он је одлична опција за садњу након повлачења биљака махунарки.
  • Шпаргла. Садња лука и шпаргле ствара конкуренцију за исте хранљиве материје — што значи да ћете успорити раст једног или оба усева.
  • Жалфија. Жалфија има тенденцију да ужива у различитим условима узгоја од лука, што може значити да је тешко постићи одговарајуће услове за обе биљке ако се саде заједно.
  • Остале биљке из породице лука (бели лук, празилук, љутика, влашац, млади лук). Многе штеточине које ће напасти један усев из породице лука лако ће скочити или одлетети до оближњег усева породице лука, па им дајте мало простора.

БОНУС ВИДЕО: 

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas