· · Komentari: 0

Ove biljke NIPOŠTO nemojte saditi pored LUKA u bašti - ni jedno ni drugo vam neće uspeti

Udružena sadnja je jedan od najboljih baštenskih trikova koje možete da koristite u svojoj bašti da smanjite najezdu štetočina, povećate prinose i smanjite pojavu bolesti. Jedna od najboljih (uglavnom) univerzalnih biljaka za pratnju? Luk

1649338841_annie-spratt-QkwTEE4WeXc-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dozvolite nam da vam pokažemo na koje sve načine luk može pomoći drugim biljkama u vašoj bašti, plus sve biljke koje možete posaditi sa lukom kako biste svake godine dobili bolji rod. Hajde da sadimo!

Šta je udružena sadnja?

Udružena sadnja je baštovanska praksa međusobnog sađenja povrća, bilja i voća tako da biljke mogu imati koristi jedna od druge. Umesto da sadite gredicu ili red koji se sastoje samo od paradajza ili u luka, na primer, mešate i spajate biljke unutar tog kreveta.

Pročitajte još: PELENE ZA SAKSIJSKO CVEĆE: Evo kako da ih koristite da biljke ostanu zdrave i da NIKAD NE BUDU "ŽEDNE"

Postoji mnogo načina na koje različite biljke mogu imati koristi jedna drugoj - to može uključivati odvraćanje štetočina, poboljšanje rasta, povećanje proizvodnje povrća, privlačenje oprašivača ili sprečavanje bolesti.

Udružena sadnja je jedna od NAJLAKŠIH organskih, održivih praksi u bašti. Može da smanji štetočine, poboljša ukus i poveća proizvodnju—pa zašto ne probati? Sve što treba da uradite je da stavite određene biljke jednu blizu druge u bašti i pustite da se magija dogodi.

Koje su NAJBOLJE biljke za pratnju luka?

Generalno, luk je odlična biljka za skoro svako mesto u bašti. NJihov jak miris deluje kao odličan repelent štetočina. Luk može pomoći da se mnoge štetočine drže na odstojanju jer jak miris skriva miris drugih biljaka koje bi insekti možda želeli da progutaju. 

Foto: Piksabej

Ovo je spisak najboljih prijatelja luka:

  • Cvekla. Zahvaljujući luku, cvekla je zaštićena od lisnih uši, buva, zečeva i drugih sitnih životinja. A cvekla može pomoći u zaštiti luka od tripsa.
  • Brokoli, kupus, karfiol, keleraba, kelj i druge kupusnjače. Luk odbija kupusne crve, buve, a svi oni vole da jedu članove porodice kupusa kao što su brokoli, karfiol i prokulice .
  • Dinja i lubenica. Biljke luka mogu odbiti štetočine koje napadaju ove biljke.
  • Kamilica. Luk i kamilica su odlična kombinacija, posebno ako živite u vlažnoj klimi. Prirodna anti-gljivična svojstva kamilice pomažu u smanjenju gljivičnih oboljenja luka. Kamilica privlači korisne insekte koji mogu pomoći u kontroli buba koje mogu žvakati luk. Ovo važi za mnoga druga cveća i bilje kao što su neven, boražina, kopar i menta (koja je invazivna, pa je držite u saksiji).
  • Zelena salata. Ne samo da crni luk odbija štetočine koje možda žele da jedu vašu zelenu salatu, već je i efikasan način korišćenja prostora - salata ima relativno plitko korenje, ostavljajući dovoljno prostora za luk da se podigne ispod zemlje.
  • Paprike. Luk odvraća lisne uši koje vole da se hrane biljkama paprike.
  • Paradajz. Snažan miris luka može učiniti miris paradajza neprimetnim za insekte.
  • Jagode. Luk odvraća lisne uši, koje mogu izazvati pustoš na usevu jagoda.
  • Šargarepa. Luk će vam pomoći da odbijete štetočine od vašeg useva šargarepe.

Šta NE treba da sadim sa lukom?

Luk se uglavnom druži sa svima u bašti, uz nekoliko izuzetaka. Nemojte saditi luk sa:

  • Pasulj, grašak i druge mahunarke. Luk može da ubije korisne bakterije koje rastu na korenu pasulja, graška i drugih mahunarki, usporavajući rast. Pošto ove biljke mahunarki fiksiraju azot u tlu, a luk je obožava azota, on je odlična opcija za sadnju nakon povlačenja biljaka mahunarki.
  • Špargla. Sadnja luka i špargle stvara konkurenciju za iste hranljive materije — što znači da ćete usporiti rast jednog ili oba useva.
  • Žalfija. Žalfija ima tendenciju da uživa u različitim uslovima uzgoja od luka, što može značiti da je teško postići odgovarajuće uslove za obe biljke ako se sade zajedno.
  • Ostale biljke iz porodice luka (beli luk, praziluk, ljutika, vlašac, mladi luk). Mnoge štetočine koje će napasti jedan usev iz porodice luka lako će skočiti ili odleteti do obližnjeg useva porodice luka, pa im dajte malo prostora.

BONUS VIDEO: 

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.