· · Коментари: 0
МОЈ ВРТ

Три необичне ЛЕКОВИТЕ БИЉКЕ које гајите, а да тога нисте ни свесни (ФОТО)

Лековите биљке можете гајити на својим терасама, баштама или вртовима...

1663707809_plantain-gcf642a461_640.jpg
Фото: Пиxабаy

Лековите биљке се не проналазе на пашњацима, напуштеним ливадама или шумским пропланцима. Лековите биљке можете гајити на својим терасама, баштама или вртовима, а оне ће извесно улепшати ваш животни простор и окружење.

Прочитајте још: 5 ТРИКОВА који помажу ИНДИЈИКАМА да имају савршен тен: Њихово лице је чисто и затегнуто, а ТАЈНА је у једноставним методама

Доносимо вам три биљке које ће успети и потпуним антиталентима за узгој биљака, а уколико имате врт или башту, прверите да ли их већ имате.

Гавез

Гавез је лековита  биља која се од давнина сматра једном од најдрагоценијих биљних врста. Гавез је биљка која се користи годинама у служби здравља и лепоте. Наши преци користили су је против болова, за лечење реуме, костобоље и свих болести зглобова, као и разних упалних стања на кожи. Иако је многи сматрају коровом,  корен и листови гавеза се у традиционалној медицини од давнина користе у лечењу повреда лигамената и прелома костију. Друга примена је у виду облога од листа и корена гавеза за третирање артритичног бола и проширених вена.

Иако се раније гавез користио и за оралну употребу код обилних менструалних крварења, гастроинтестиналних проблема и чира на желуцу, данас се гавез користи само за спољашњу употребу.

Прочитајте још: Укусно, здраво и посно: Специјалитет од тиквица који ће и малишани волети (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Алантоин из биљке може помоћи у регенерацији ткива. Подстиче обнављање коже, делује против грубе и испуцале коже, помаже код спортских повреда.Гргљање раствора листа гавеза помаже код болног грла и упаљених десни. Гавез има аналгетску активност и способност смањивања отока. Облози од гавеза су прави мелем за повреде као што су нагњечења, модрице, фрактуре костију и слично. Научно је доказано да маст од гавеза уклања болове у леђима и друге врсте болова код ишчашења зглобова и артритиса.

Биљка гавез воли доста сунца или делимичну хладовину. Због свог великог корена, гавез је веома толерантан за сушу. Међутим редовно заливање ће му ипак много помоћи да нарасте снажан и формира већи корен. Прија му нађубрено земљисте, али ће лепо напредовати и у богатом органском земљишту.

Боквица

Ова биљка у народу се сматра коровом, али има неколико лековитих дејстава, укључујући антимикробно, антиупално и дејство на зацељивање рана. Боквица је универзални лек за људе. Она савршено уклања упале, одличан је антисептик, лечи ране и оштећења на кожи. Користи се код обољења желуца и дванаестопалачног црева, али и код болести дисајних органа. Олакшава искашљавање шлајма и умирује надражај дисајних путева, чисти крв и систем крвотока, снажно детоксикује читав организам, а има повољан учинак на јетру и бубреге. Боквица садржи танине, пектине, горке материје, минерале, витамине, нарочито витамин Ц, алантоин, фитонциде, лимунску киселину.

Прочитајте још: Пет промена на кожи које указују да вам КРЕМА ЗА ЛИЦЕ НЕ ОДГОВАРА: Ако сте приметили неке од њих, престаните са употребом тог препарата

Свежи листови се изгњече и привију као облога на ране, уједе од инсеката или чиреве на кожи да ублаже бол и поспеше зарастаје. Алантоин из биљке подстиче раст и развој ћелија. Још једна биоактивна материја аукубин је благи антибиотик, а висок степен слузи умирује повређену кожу и олакшава бол. У неким крајевима свежи лист кратко загреју изнад упаљача и тако припремљен привијају на рањено место. Ране третиране свежим листовима боквице брзо зарастају, а чиреви сазревају и нестају. Слузави сок исцеђен из свежег лишћа накапан на рану зауставља крварење, убрзава зарастање, спречава упалу и ублажава бол.

Чај скуван од свежег листа боквице има адстригентно дејство и помаже код дијареје. Особе које пате од гихта могу појести свеж лист јер поменути аукубин подстиче излучивање мокраћне киселине из бубрега.

Боквица ће добро расти у сваком тлу, осим тешке глине или барском, али не више од 2 до 3 година на истом месту. У првој години живота биљака лишће се бере само једном у другом и трећем два пута. Сакупљање лишћа препоручује се извршити када дођу до дужине од 12 центиметара.

Дивизима

Дивизима је природна помоћ оболелим дисајним органима, олакшање код упала и алергија, а у природној медицини користе се цела биљка - цвет, корен и листови. Уколико ову биљку посадите у својој лековитој башти, можете користити њено лишће и цвеће. Више од 2000 година је коришћена за лечење проблема респираторног тракта.

Чај од листа или цвета дивизме је одличан екпекторант. Користи се да олакша кашаљ везан са бронхитисом и астмом. Слуз ове биљке помаже да се опусти слуз у плућима а сапонини помажу да се избаце. Када је инфекција захватила плућа, листови дивизме могу да се смотају и попуше за олакшавање стезања у грудима.

Корен се користи за третирање инфекција коже, укључујући брадавице и атлетско стопало. Сасушени прах корена се утрљава више пута на дан. Чај од цвета дивизме је такође делотворан у третирању брадавица.

Ова биљка није захтевна у погледу земљишта, али тражи суво и сунчано место. Ако желите да гајите дивизму у башти, посејте је у јесен у леје, а на пролеће изникле биљчице расадите на растојању од најмање пола метра. Прилагођена на живот на сувим стаништима, дивизма не тражи додатно заливање. Цвета током друге године, а цветови се беру током целог лета, најбоље по сувом и сунчаном времену, пре подне, чим роса спадне, јер се цвет на стабљици слабо држи и већ другог дана опада.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.