Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАШТОВАНСТВО У ДОМУ

ТРИКОВИ наших бака: Ево како да промените ХОРТЕНЗИЈАМА боју једним потезом

Хортензије су најзахвалније вишегодишње биљке које цветају од јуна до октобра и захтевају само много воде

1649592059_hydrangeas-g4913631ef_640.jpg
Фото: Pixabay
Oglas

Хортензије су вишегодишње биљк које расту у облику грма, а најпрепознатљивије су по великим, лоптастим цевтовима у бојама од тамно љубичасте до светло розе боје. Оне су омиљено цвеће које можемо пронаћи у дворишту наших бака, а ако сте се некада запитали како су једне године љубичасте, једне плаве, а оне треће розе - одговор је у једном трику.

Прочитајте још: Да ли знате зашто је ФЕРАРИ ЦРВЕНЕ БОЈЕ? Одговор има везе са ПРОШЛОШЋУ!

Наиме, боја цветова хортензије условљена је са пХ вредношћу земљишта. Плави цветови хортензије појављују се на киселом тлу док су бели и ружичасти цветови карактеристични за алкално или неутрално земљиште. Кисела тла са пХ нижим од 5.5 обојиће цветове у плаво док земљишта са пХ вишим од 5.5 обојиће ружичасте, а понекад и црвене цветове. Неутрално тло ствараће комбинације плавих и ружичастих цветова. На беле цветове, пХ земљишта нема утицаја па ће бели цветови остати такви какви јесу, без промена.

Како променити боју хортензијама?

Ако желите да ваша хортензија има плаво - љубичасте цветове, земљиште око ње мора бити више кисело. Кисело земљиште ће помоћи да се алуминијум пренесе у биљке што ће условити плаву боју. Заправо, плави цвет може да се добије и ако хортензију сваких 7 до 14 дана заливате већ споменутим алуминијум сулфатом. Исто се може постићи ако се тлу додају борове иглице, талог од кафе и слично.

Прочитајте још: НАЈЗНАМЕНИТИЈЕ СРПКИЊЕ: За многе од њих нисте чули, а дугујемо им велику захвалност

Уколико је ваша хортензија плава, онда значи да је земљиште око ње изузетно кисело. Органско ђубриво ће вам помоћи да додатно закиселите земљиште. Органско ђубриво можете да направите од остатака из ваше кухиње као што су талог од кафе, кора од банане.

Земљишту можете додати пепео, смрвљене љуске јајета или посебна гнојива томе намењена на бази фосфора.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas