Oglas
· · Komentari: 0

Da li znate zašto je FERARI CRVENE BOJE? Odgovor ima veze sa PROŠLOŠĆU!

Ne postoji ništa legendarnije za brend Ferrari od potpisne boje karoserije „Rossa Corsa“, ali kako je boja postala sinonim za italijanski brend superautomobila? To nije bio izbor zasnovan na dizajnu, pa šta je pravo značenje iza izbor boje? Otkrivamo odakle je počelo povezivanje Ferarija i njihovih upečatljivih nijansi crvene i zašto se većina Ferrari modela proizvodi u crvenoj boji.

1648234226_ferrari-gccfce88c7_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Vizuelni nagoveštaj smele strasti; crvena boja zahteva vašu pažnju. A to je upravo ono što Ferrari želi da osetite sa njihovim klasično upečatljivim crvenim super-automobilima. Boja je zaštitni znak njihovog raskošnog luksuznog dizajna, tako da ne čudi što je prvi Ferrari ikada napravljen, zapravo, dizajniran u crvenoj boji.

Pročitajte jošREŠITE SE NEPRIJATNIH MIRISA U AUTOMOBILU uz pomoć ovih trikova i praktičnih saveta

Zašto crvena boja? 

Crvena boja je deo Ferarijevog DNK. Kada pomislite na Ferrari, moćna nijansa crvene je uvek trenutna pomisao. Ipak, fiksacija kompanije za boju nije bila samo zbog njene estetike. Povezivanje crvene boje sa Ferarijem počelo je još u ranom 20. veku kada su organizatori trka trkačkih automobila imali propise koji su predviđali da svaki tim farba svoje vozilo u odgovarajuću boju zemlje. Britanski automobili su bili ofarbani u zeleno, francuski automobili su bili plavi, a italijanski trkački automobili su bili crveni.

Kao italijanska kompanija, Ferrari je morao da usvoji crvenu boju preko karoserije svojih trkačkih automobila. Vlasnik Enco Ferari bio je veoma fasciniran trkama i video je sport kao sredstvo za finansiranje poslovanja. Kako je Ferari tim postajao uspešniji u trkama, njihova upečatljiva boja karoserije postala je nezaboravnija, a ubrzo je crvena postala njihov potpis.

Ferarijev uspeh na trkačkoj stazi uticao je na njihove fanove i mnoge Italijane, jer su Ferrari crveni automobili bili najpoželjnija boja izbora. Početkom 90-ih, kada je slava Ferarija naglo porasla, oko 85% svih Ferarijevih proizvoda bilo je ofarbano u crveno.

Foto: Pinterest

Najpoznatija Ferarijeva crvena boja je Roso Korsa, što se prevodi kao 'Trkačka crvena'.

Ova legendarna nijansa otelotvorila je neke od njihovih najklasičnijih modela, uključujući 288 GTO i 488 Pista. Iako je Roso Korsa najprepoznatljiviji Ferrarijev uzorak crvene boje, to nije njihova jedina nijansa crvene u kojoj dizajniraju. Postoje svetlije nijanse, kao što je Roso Skuderija, i tamniji tonovi, kao što je Roso Mugelo. Crvena je postala simbol Ferarijeve trkačke strasti i snage, toliko da smeo, energičan ton crvene može biti samo „Ferari crveni“.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas