Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Желите СОБНУ БИЉКУ? 5 ствари о којима треба размислити пре тог корака

Пре него што унесете собну биљку у кућу, размислите се да ли сунце провирује у ваш стан

1671901455_1632124369_shutterstock_1407853076.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Када бирамо собну биљку за стан, у основи замишљамо како ће лепо изгледати на ноћном ормарићу, сточићу за кафу или регалу. Али како цвет не би умро на прозорској дасци након неколико месеци, морате мало размислити о нечем другом. На крају крајева, даљи успех у његовом узгоју у великој мери зависи од тога колико је биљка правилно одабрана приликом куповине. Доносимо вам јединствен водич који ће вас подсетити на све оно о чему морате водити рачуна пре куповине саме собне биљке.

Прочитајте још: Поклон који никако не смете да унесете у КУЋУ: Фенг шуи стручњаци саветују да га одмах баците или спалите (НГ)

Деца и кућни љубимци

Постоји једноставан начин да проверите да ли су биљке отровне за псе или мачке само их потражите у великој листи базе података ASPCA. И изаберите већ у зависности од степена токсичности биљке. Заиста, понекад чак и мали комад одгризеног листа може изазвати слабост и тровање кућног љубимца. Посебно опрезни треба да буду власници мачака који воле да једу зеленило и лако могу скочити на прозорску даску.

Ако имате малу децу, поставите их високо или окачите на зидове како малишани не би могли да дођу до саксије са земљом која је често напуњена ђубривом. Требало би двапут размислити ако ћете купити велике биљке на отвореном. Прво, често ометају пролаз, друго, тешко се померају током чишћења, јер су веома тешки, и треће, такође нису погодни за власнике мачака и паса, јер их животиње могу користити уместо тоалета.

Сунчева светлост и осветљење

Пре него што кренете у баштенски центар или наручите биљке на мрежи, размислите у којој ће се просторији осећати пријатно. Ако су прозори собе у коју ћете ставити цвет окренути на сунчану страну, пола проблема је већ решено. Зато што већина собних биљака долази из врућих земаља и, по правилу, су фотофилне.

Прочитајте још: Цитати два СЛАВНА писца који ће вам помоћи да ПОБЕДИТЕ себе: Отерајте несрећу и научите да волите себе

Ако су прозори окренути на северну страну, а у стану нема довољно светла, листа подносилаца захтева се нагло смањује. Мораћете да бирате између оних отпорних на сенку, то су хлорофитум, аглаонема, епипремнум, алоказија, слани раствор и неки други. Или инсталирајте додатно осветљење - фитолампу, одлучите да ли вам се свиђа ова идеја.

Влажност у кући

У топлој сезони ово је лако заборавити, али са почетком грејне сезоне, већина биљака пати због недовољне влажности у становима. Чак и са овлаживачем који ради све време, влажност можда неће бити довољна, па увек прочитајте захтеве за узгој одређене врсте биљке. Сви тропски, по правилу, воле влажан ваздух, а, на пример, сукуленти нормално толеришу сув ваздух. У сваком случају, изабрали сте биљку која воли влагу, будите спремни на чињеницу да ће вам можда требати стални рад овлаживача или редовно прскање ручно.

Прочитајте још: Како се негује "женска срећа"? Красиће сваки ентеријер, а потребно је да јој се посветите само мало

Ваш распоред

Уколико једва можете да прођете кроз своју листу обавеза, немојте куповати захтевне биљке. Купите нешто непретенциозно, што не захтева редовну пажњу и негу. На пример, змијско дрво аморфофалус или било које друго издржљиво дрво које ће преживети чак и ако заборавите на њега неколико недеља.

Када купујете кућну биљку која је у баштенском центру посута цвећем, имајте на уму да се ради о присилном усеву, а да би биљка обилно цветала, произвођач је користио посебне пољопривредне поступке. који се не могу поново створити код куће. Такво цвеће се више продаје као привремена унутрашња декорација или као добра алтернатива резаном букету цвећа, јер ће биљка живети дуже од цвећа у вази. После неког времена ће избледети и постепено увенути. 

Прочитајте још: Одабир ИМЕНА за дете може бити ноћна мора: Прича о мајци која је ЋЕРКИ дала име на чији помен су људи ПЛАКАЛИ

Земља за садњу и дренажа

Када купујете нову собну биљку, важно је уложити у добро земљиште и квалитетно ђубриво, јер собне биљке не могу да узимају хранљиве материје из земље као баштенско цвеће. Већина стандардних цветних тла су мешавина тресетне маховине, вермикулита и перлита. Након куповине, такође треба одмах размишљати о ђубривима. И пре пресађивања новог цвета, припремите добру дренажу. Пронађите саксију са дренажним отвором и испод ње поставите тањир како бисте заштитили свој намештај, додајте слој експандиране глине или шљунка на дно саксије да корење не труне у води.

Прочитајте још: ЗАКОН ОГЛЕДАЛА: Све што вам смета код других је заправо пројекција вас самих

Облик саксије може бити било који, али се мора пратити величина. Водите се претходним капацитетом, нова сејалица не би требало да буде превелика, то може у великој мери успорити развој цвета. Пречник треба да буде три до четири центиметра већи од претходног. Ово ће осигурати угодан раст коријенског система, а самим тим и раст саме биљке.

БОНУС ВИДЕО: 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas