Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ХОРМОНИ

Доктор Жарковић о хормонима: Жене лече од КЛИМАКСА; а зашто се мушкарци муче?

Хормони су директно одговорни за изглед коже, квалитет сна, психичку стабилност, рад срца, терморегулацију и још много других ствари.

1607413146_Psihdepo.png
Фото: Депозитфото
Oglas

Њихов дисбаланс се лако открива анализом крви, али је зато велика дилема када би нарушене вредности требало лечити. Лекари су наручито у недоумици када је реч о благим одступањима од референтних вредности. Јер, потребно је пронаћи прави узрок проблема и сходно томе прописати терапију, што често није једноставан посао.

Прочитаје још: Докторка Александра препоручује: Бежите из града и ЧУВАЈТЕ плућа на ова ТРИ начина

Професор др Милош Жарковић, ендокринолог Клиничког центра Србије, каже да је ту дилему најбоље објаснити на примеру полних хормона чији ниво са старењем нагло опада:

Уколико жена жели - добиће хормоне, а мушкарац?
Хормон раста "крив" за све
На листи хормона који се са старењем полако губе је и хормон раста. То је главни разлог зашто имунитет с годинама слаби, зашто се тело теже ослобађа масних наслага, зашто долази до развоја малигнитета, проблема са срцем...

- Када је реч о женама ту углавном имамо консензус, да уколико жена има тегобе и жели, можемо да дамо супституцију хормона, док је у случају мушкараца још доста питања без одговора. Јер, надокнада тестостерона код њих може да има добре резултате, али и да буде врло ризична за срце, крвне судове, простату...

Колико је још велика енигма шта радити са благо поремећеним хормонима у старости, показује и пример у поремећају рада штитасте жлезде.

Људи који живе 100 година имају виши ТСХ!

- Концентрација ТСХ благо расте са старењем - каже професор Жарковић. - Дуговечни, посебно они који живе дуже од 100 година имају нешто виши ТСХ. Зато је битно проценити када лечити повишен ТСХ код старијих особа. Док, на пример, код младих жена које планирају трудноћу, благо повишене вредности овог хормона могу да спречавају зачеће и због тога њима одмах прописујемо лекове.

Прочитајте још: Наспавајте се, истегните и вежбајте: Тако се растерују ВИРУСИ!

Балерине?
Врло битно је и да се напомене да чест узрок благог поремећаја хормона може да буде и стрес, нарочито физички. Зато се дешавају проблеми са здрављем код професионалних спортиста или, на пример, код балерина које због напорних вежби и гладовања губе менструацију.

Професор Жарковић каже да је парадокс да је најтеже поремећаје најлакше лечити:

- Ко има озбиљан проблем ту нема чекања, знамо које лекове имамо на располагању и шта треба чинити. Код благих поремећаја је проблем, јер у случају Хашимотове болести код великог броја пацијената може да дође до побољшања функције жлезде само уз витамин Д и селен - каже доктор.

Сваки хормон у телу има свој ритам.

Иначе, сваки хормон у телу има свој ритам.

- Дневни ритам имају, између осталих, и хормон стреса кортизол и хормон сна мелантони - каже наш саговорник. - Кортизол је ноћу веома низак, а ујутру је највиши и онда полако опада. Мелатонин скаче кад је ноћ, а пада када је дан. ТСХ расте увече, а опада када се спава. Менструални циклус је типичан пример месечног рада хормона, док има оних који се мењају више шута у току једног сата, као што су хормони хипофизе - објашњава доктор.

Прочитајте још: Посао вам захтева да седите цео дан? У том случају морате ОВОЛИКО да ВЕЖБАТЕ!

Правилна исхрана и психичка и физичка активност су једини спас, пре хормонске терапије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas