Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ово никако не радите: Манекенка открила да се умало страшно разболела због тампона

Добила је синдром токсичног шока

1667027017_higins.jpg
Фото: Унпласх.цом/Инстаграм принтсцреен/мауртинахиггинс
Oglas

Да није било хитне реакције лекара, манекенка Мора Хигинс сада више не би била међу живима. Лепотица коју на Инстаграму прати 3,5 милиона људи открила је да је добила синдром токсичног шока од - обичног тампона.

Прочитајте још: Како је Северина некад изгледала? Давно ЗАБОРАВЉЕНА фотографија на којој певачица има кратку, ПЛАВУ косу (ФОТО)

Обично се овај синдром јавља код младих жена, током менструације, мада може угрозити и децу или мушкарце. Настаје кад бактерије уђу у тело, а потенцијални "улаз" може бити и само опекотина или нека друга повреда. Ево зашто настаје код жена које користе тампоне...

"Знам да тампон не сме дуго да стоји", испричала је Мора на британској телевизији, у жељи да помогне и другима како им се ово не би догодило. "Кад је доктор у мени нашао тампон, био је ту већ три месеца - заглављен у грлићу материце!"

Мора се дуго није осећала добро, али није знала шта се дешава. Када дође продора стафилокока или стрептокока у крвоток, они отпуштају веома опасне токсине. Симптоми обично почињу изненадном високом температуром - изнад 38,9Ц. За неколико сати, развија се клиничка слика која подсећа на грип - главобоља, бол у грлу и мишићима, кашаљ.

Затим се јављају мучнина, повраћање, несвестица, вртоглавица, конфузија. Неопходно је одмах деловати антибиотицима, а понекад дати и кисеоник. Пацијент треба да уноси доста течности, а лекар ће можда преписати и лекове за контролу крвног притиска.

Према упутствима за коришћење тампона, саветује се да се мењају на - максимално - осам сати. Лекари кажу да ваља узимати оне који минимално упијају, наизменично користити тампоне и улошке, као и примењивати максималне хигијенске мере при њиховој употреби. То значи - темељно прање руку пре и после замене.

Прочитајте још: Ријана се вратила: Певачица први пут на црвеном тепиху након порођаја, а снимила је и песму (ФОТО)

"Дешава се да девојка заборави тампон преко ноћи", признаје Мора. "Нарочито ако је провод био буран. Али важније од свега је да о менструацији и коришћењу тампона отворено разговарамо, а не да га кријемо у рукаву као ја кад бих кренула у тоалет док сам била у средњој школи", каже манекенка.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas