Oglas
· · Komentari: 0
knjige

Kako ČITANJE KNJIGA popravlja ZDRAVLJE? Najviše utiče na ovih DEVET STVARI

"To ti je stvar sa knjigama. Dopuštaju ti da putuješ bilo gde, a da se ne pomeriš", rekla je pisac Jumpa Lahiri.

1596194987_Depositphotos_299683516_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

I istina je. Kroz knjige upoznajemo potpuno nove svetove, sasvim nove dimenzije, širimo vokabular, a ujedno se dobro zabavljamo, a slobodno vreme koristimo kvalitetno.

Ali, da li ste znali da je čitanje knjiga dobro i za vaše zdravlje?

Pre nego što odaberete omiljeni žanr, skuvate kaficu i počnete da uživate u omamljujućem mirisu sveže štampanog, ili, još bolje, godinama starog papira, saznajte 9 načina kako čitanje knjiga utiče na naše zdravlje:

Foto: Pixabay

1.Smanjuje nivo stresa

Udubljivanje u kvalitetno i zanimljivo štivo nas opušta, odmara i čini da, bar nakratko, zaboravimo na probleme i svakodnevicu.

Pročitajte još: Vežbanje u toku LETA: Kako da vam bude PRIJATNO i EFIKASNO

2. Održava mozak u formi

Čitanje knjiga je savršen trening za mozak! Tera nas na razmišljanje, stvaranje slika u glavi, donošenje zaključaka i otvaranje sasvim novih vidika.

Čitanje snižava nivo stresa!

3. Širi rečnik

Što više knjiga u životu pročitate, rečnik će vam biti bogatiji. Nijedan ljubitelj knjiga nema šanse da se obruka u društvu ili nađe u situaciji da ne može da učestvuje u razgovoru.

4. Poboljšava rad memorije

Čitanje knjiga je najbolja mentalna aktivnost, koja izoštrava um i povećava kapacitet pamćenja.

Pročitajte još: NAJKRAĆA LEKCIJA O STRESU: "Spustite čašu!"

Foto: Deposit

5. Razvija analitičke veštine

Sama radnja knjige tera nas da razmišljamo nekoliko koraka unapred, što u mozgu ostaje zapamćeno kao strategija, koja može da se primeni na svakodnevne situacije.

Trudite se da čitate papirne knjige, ne elektronske, kad god je to moguće!

6. Poboljšava koncentraciju

Ovo se odnosi na čitanje papirnih knjiga, ne elektronskih. Na ekranu nam puno stvari odvlači pažnju, dok čitanje "prave" knjige poboljšava sposobnost koncentracije.

Pročitajte još: LIMUN nije jedina namirnica sa najviše VITAMINA C: Pogledajte koje POVRĆE ima VIŠE!

Foto: Deposit

7. Snižava krvni pritisak

Isto kao i kada je reč o snižavanju nivoa stresa, čitanje knjiga vam pomaže da snizite i krvni pritisak. Fokusiranjem na radnju knjige zaboravljamo na svakodnevicu i probleme, što nas smiruje i opušta, a krvni pritisak se, sasvim logično, snižava.

8. Razvija empatiju

Nemoguće je čitati bilo koju knjigu, a ne razviti bilo kakvu vrstu emocije prema likovima. Slično kao i kod razvoja analitičkih veština, i empatija se prenosi sa knjiga na ljude u našem okruženju ili čak potpuno nepoznate ljude.

Pročitajte još: Zašto je plivanje NAJBOLJI RECEPT? Idite na bazen bar 3 puta nedeljno, a ovo su BLAGODETI

9. Čitanje knjiga je najveća i najjeftinija avantura

Čitanje knjiga je odličan način da "posetite" i najudaljenije krajeve sveta. Iako možda niste u mogućnosti da ih fizički stvarno upoznate, mnoge knjige savršeno prikazuju i prenose stanje, kulturu i duh nekog grada ili države, tako da možete da imate realnu sliku i bez putovanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas